RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht houdt vast aan biomassa op Lage Weide voor asfaltcentrale

UTRECHT - De gemeente Utrecht blijft het plan steunen om op industrieterrein Lage Weide een asfaltcentrale te stoken op biomassa. Dat zei wethouder Eelco Eerenberg (D66) vanmiddag in de Utrechtse gemeenteraad. Tegen biomassa is verzet vanuit de wijk Zuilen die naast Lage Weide ligt. Ook GroenLinks wordt er niet blij van.

De milieugroep Zuilen maakt zich met name zorgen over geuroverlast. Maar die angst is ongegrond, zegt de wethouder. Hij noemt geuroverlast een "subjectieve beleving". Volgens hem tonen tests en berekeningen aan dat de emissie binnen het gemeentelijk geurbeleid past. Bovendien moet het bedrijf alles goed bijhouden in een logboek, dat regelmatig gecontroleerd wordt.

GroenLinks vindt biomassa niet erg duurzaam. Raadslid Rachel Heijne: "GroenLinks vindt biomassa de minst wenselijke vorm van hernieuwbare energie en vindt de inzet alleen acceptabel onder voorwaarden."

De wethouder antwoordde dat het bedrijf alleen duurzaam geproduceerde biomassa mag gebruiken. Ook het verbruik van biomassa moet door het bedrijf netjes geregistreerd worden. En ook die boekhouding wordt weer in de gaten gehouden. Eerenberg: "Wij gaan dat actief controleren. We weten al wel dat er voldoende van dit soort biomassa aangeboden wordt."

Een betaalbaar alternatief is er nog niet, volgens de wethouder. Dat komt omdat een asfaltcentrale op zeer hoge temperatuur werkt. Wel wordt er gekeken of in de toekomst de centrale gestookt zou kunnen worden op alternatieven, zoals groene waterstof.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -