RIVM mag zendmastgegevens gebruiken, Zeist stelt miljoen beschikbaar als steunpakket en drukte verwacht op het water

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:

- Zeist stelt een miljoen euro beschikbaar om cultuur, sport en winkels te helpen
- Burgemeester Jan van Zanen: "Kan me voorstellen dat mensen regels verwarrend vinden"
- Het liveblog van gisteren teruglezen
kan hier

19.51 uur Recreatiegebied De Gravenbol vervroegd open

Recreatieterrein De Gravenbol bij Wijk bij Duurstede kan al aanstaande woensdag open voor publiek, inclusief toiletten. Exploitant Costa del Luna zet de komende dagen alles op alles om onder meer te zorgen voor een veilig terrein, meldt de gemeente.
Het was de bedoeling dat De Gravenbol langer dicht zou blijven, maar door de sluiting werd de druk op andere gebieden, bijvoorbeeld langs de Lek, groot. De gemeente spreekt van gevaarlijke situaties en heeft mede daarom toestemming gegeven voor vervroegde openstelling.

17.26 uur 'Door corona honderdduizenden in bijstand'

Het aantal Nederlanders in de bijstand gaat komende jaren waarschijnlijk flink oplopen als gevolg van de coronacrisis. Volgens een doorrekening van organisatieadviesbureau Berenschot in Utrecht zijn het in het zwartste scenario in 2022 bijna 600.000 mensen. Dat zou neerkomen op een toename van meer dan 185.000 mensen.
Nederland telde eind maart 413.000 mensen met een bijstandsuitkering, wat er ongeveer duizend meer waren dan de maand ervoor. Vooral de aanvragen van zelfstandigen namen toe.

16.47 uur Drie coronadoden erbij in provincie

In de provincie Utrecht is sinds gisteren van drie mensen melding gemaakt dat ze zijn overleden aan COVID-19. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) is gestegen naar 870, dat is één meer dan gisteren.
Bekijk hier het totaalbeeld van de besmettinsgraad in de provincie.

15.42 uur Koning op Utrecht Centraal

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een bezoek gebracht aan Utrecht Centraal Hij deed dat om het NS-personeel een hart onder de riem te steken. Vanaf maandag rijden de treinen weer volgens de normale dienstregeling.
De koning trok veel bekijks op het Jaarbeursplein.
De koning trok veel bekijks op het Jaarbeursplein. © ANP

15.29 uur RIVM krijgt gegevens zendmasten in strijd tegen corona

Telecomaanbieders in Nederland gaan een jaar lang anoniem gemaakte gegevens van zendmasten beschikbaar stellen aan het RIVM. Dat moet helpen in de strijd tegen corona.
Het gaat om een telling, per uur, per gemeente, van het totaal aantal mobiele telefoons dat daar aanwezig is. Geregistreerd wordt ook waar de eigenaar van die telefoon vandaan komt. Dit moet een beeld geven van de bewegingen tussen verschillende regio's en aan de hand daarvan kunnen coronamaatregelen versoepeld worden of juist verscherpt.
Het ministerie van Economische Zaken zegt dat om de privacy van mensen in dunbevolkte gebieden te beschermen, de gegevens niet worden gerapporteerd als het om minder dan vijftien personen per gemeente gaat. Ook worden de verzamelde extra gegevens elke dag vernietigd.

14.15 uur Horeca bereidt zich voor op heropening terrassen

Spannende dagen voor de horeca in de provincie. Maandag mogen de terrassen weer open en hoewel het allemaal aan veel beperkingen gebonden is, kunnen de cafés en restaurants niet wachten tot ze weer gasten mogen verwelkomen. Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden heeft de indruk dat ze er op de Voorstraat in Vianen klaar voor zijn.
In Amersfoort zijn maandag, op de eerste dag van de heropening, maatregelen van kracht om drukte en chaos te voorkomen. De gemeente wil graag dat horecabezoekers op de fiets komen. Er zijn gratis stallingen en 'fietsstewards' wijzen de weg.

13.15 uur 'Middelbare scholieren gaan straks gemiddeld een kwart van de tijd naar school'

Als volgende week de middelbare scholen weer open gaan zullen de leerlingen gemiddeld maar ongeveer een kwart van de normale lestijd op school zijn. De rest van de lessen volgen de leerlingen nog steeds thuis. Dat zegt de VO-raad op basis van een peilig.
Scholen moeten keuzes maken omdat niet alle leerlingen tegelijkertijd naar dezelfde plek kunnen. De overheid geeft scholen de ruimte om eigen keuzes te maken hoe ze les en begeleiding invullen en dat kan per school en leerlingengroep verschillen.
Ook zijn niet alle leerkrachten beschikbaar. Zo'n 9 procent van het onderwijspersoneel kan of wil op dit moment niet op school werken.
De VO-raad zegt dat kwetsbare leerlingen zo veel mogelijk een plek op school krijgen. Dat gaat dan bijvoorbeeld om leerlingen die thuis moeilijke kunnen leren of geen veilige thuissituatie hebben.

12.56 uur Rode cijfers voor Utrecht door corona

De gemeente Utrecht verwacht tientallen miljoen euro's verlies te lijden door de coronacrisis. Volgens wethouder Anke Klein kan het verlies oplopen tot 50 miljoen.
De gemeente loopt veel inkomsten mis uit bijvoorbeeld parkeergeld en de uitgifte van rijbewijzen en paspoorten. Aan de andere kant kost de crisis ook geld aan bijvoorbeeld steun voor culturele instellingen. Lees hier meer over het miljoenenverlies.

12.15 uur Weer minder sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen was vorige week opnieuw lager dan gebruikelijk is voor de tijd van het jaar. Vorige week kwamen naar schatting 2750 mensen te overlijden. Daarmee is het aantal sterfgevallen zo'n 50 lager dan normaal en vergelijkbaar met een week eerder.
Het komt vaker voor dat een sterftepiek - zoals recentelijk als gevolg van het nieuwe coronavirus - juist wordt opgevolgd door een dal. Dat melden het CBS en het RIVM.

11.55 uur Steunpakket voor sport, cultuur en winkels in Zeist

Met een financieel steunpaket wil de gemeente Zeist sportverenigingen, culturele instellingen en winkelcentra door de coronacrisis loodsen. De gemeenteraad stelt bijna 1 miljoen euro beschikbaar.
Volgens wethouder Financiën Sander Jansen gaat het om belangrijke voorzieningen in de gemeente. "Duizenden mensen sporten wekelijks bij sportverenigingen, genieten van voorstellingen bij bijvoorbeeld het Slottuintheater of de Zeister Muziekdagen of gaan erop uit bij een van de vele horecagelegenheden. Ons doel is om - waar het in onze macht ligt - deze partijen te helpen door deze crisis te komen."
De gemeente stelt twee belangrijke voorwaarden aan de steun. Zeist wil dat de organisaties een reëel perspectief hebben om de crisis te overleven en ze moeten al eerder hulp hebben aangevraagd bij provinciale en landelijke ondersteuningsregelingen.

11.44 uur Corona ook lastig voor Gilles de la Tourette-patiënten

Stichting Gilles de la Tourette vraagt aandacht voor patiënten met Gilles de la Tourette. Ze worden vaak vreemd aangekeken als ze door een tic moeten hoesten of "ik heb corona" uitroepen. Dat leidt in sommige gevallen zelfs tot geweld.
Verhoogde stress, bijvoorbeeld door corona, kan ervoor zorgen dat tics bij patiënten erger worden. Dat geldt niet voor Adam Douibi (12) uit Stichtse Vecht en Tren Way (9) uit Woudenberg. Zij vinden deze tijd juist heel fijn. Doordat ze minder naar school hoefen, voelen ze minder spanning en juist minder last van tics.
Volgens de stichting is het voor Nederlanders nu herkenbaarder hoe het is om Gilles de la Tourette te hebben: het inhouden van een kuch is vergelijkbaar met het proberen te beheersen van tics. Ze hopen dan ook op meer begrip.

10.13 uur Drukte op water verwacht tijdens Pinksteren door corona

Door corona zoeken veel mensen hun plezier op het water, dat denkt Waternet. Het waterbedrijf zag dat het tijdens Hemelvaart enorm druk was op het water: er kwamen bijvoorbeeld bijna 1000 bootjes voorbij in Breukelen.
Ook voor het Pinksterweekend verwacht de waterbeheerder weer drukte. Het wordt mooi weer en mensen zien varen als een mooie manier om te recreëren en toch 1,5 meter afstand te houden. "Het liep op zich afgelopen weekend overal goed maar we weten ook dat het komend weekend weer druk wordt als we naar de weersverwachtingen kijken", aldus Ilse Dingerdis, hoofd van Toezicht, Vergunning en Handhaving bij Waternet.
Waternet controleert samen met politie, het Reacreatieschap, Stichting Natuurmonumenten en gemeenten hoe het er aan toe gaat op de plassen in het Noord-Westen van de provincie. Handhavers zien dit jaar veel recreanten die 'overduidelijk' voor het eerst een bootje hebben en onwennig zijn.
Er moet ook rekening gehouden worden met lange wachttijden bij bijvoorbeeld sluizen. Op Hemelvaartdag zijn bij de Zanderijsluis op de Vecht bootjes weggestuurd omdat ze te dicht op elkaar lagen.

09.50 uur 'Je kan alleen nog online reserveren en doe dat ook alsjeblieft'

Museum Speelklok maakt zich op voor de heropening. Door alle coronamaatregelen kan het museum nog maar 120 bezoekers per dag ontvangen, dat is zo'n beetje een derde van het normale aantal bezoekers. Dat vertelde directeur Marian van Dijk vanochtend op Radio M Utrecht. Hieronder hoor je het hele interview.
'Tot het einde van het jaar zingen we het wel uit. Maar over wat daarna gebeurt maak ik me zorgen.'

05.34 uur Rijbewijzen langer geldig vanwege coronacrisis

Rijbewijzen die tussen 1 februari en 31 augustus verlopen, blijven zeven maanden langer geldig. Dat geldt ook voor rijbewijzen die om medische aandoeningen elk jaar of om de drie jaar
moeten worden verlengd.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) roept in een verklaring mensen met zo'n rijbewijs wel op "om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid hebben plaatsgevonden".

05.30 uur Wat mag per 1 juni?

Wat mag wel en wat mag niet nu er meer maatregelen worden versoepeld per 1 juni? De VRU publiceerde de noodverordening die per 1 juni in de provincie van kracht is. Daarin staan de maatregelen van het Kabinet verder uitgewerkt.
Voorzitter Jan van Zanen van de Veiligheidsregio Utrecht begrijpt dat die regels soms wat lastig zijn. "Hoe meer bewegingsruimte, hoe meer bijzondere regels. Ik kan me voorstellen dat mensen dat soms verwarrend vinden. Maar voor wie twijfelt wat wel en niet mag, is er steeds weer hetzelfde principe: vermijd drukte, houd afstand. Dat is de enige manier om te voorkomen dat het virus zich verspreidt en mensen ziek worden."

05.24 uur Liveblog van gisteren

Het liveblog van dinsdag teruglezen, doe je door te klikken op deze link.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.