Van Zanen: 'Ik vertrek uit de stad waar ik elke dag met liefde werk'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - "Ik ben zeer vereerd dat ik ben voorgedragen om burgemeester van Den Haag te worden." Met die woorden sprak burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vanavond de gemeenteraad toe.
Vanavond werd bekend dat Van Zanen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Den Haag. De gemeenteraad van de hofstad heeft hem vandaag voorgedragen en hij gaat op 1 juli aan de slag.

UTRECHT

"Tegelijk is er een andere kant: ik vertrek uit de stad waar ik het langst heb gewoond en gewerkt, waar m'n beide kinderen zijn geboren, waar ik elke dag met liefde werk en me hartstochtelijk voor inzet en dat overigens ook tot 1 juli zal blijven doen."
Van Zanen memoreerde aan zijn 35 jaar aan functies in de lokale politiek. "Van die 35 jaar heb ik 27 jaar alles gegeven voor de stad Utrecht. U staat er goed voor, de stad staat er goed voor. U bent een zelfbewuste gemeenteraad, u heeft een ingewerkt college, u heeft een vrolijke, assertieve, zeer goed functionerende griffie en u heeft inwoners die steeds openlijker trots zijn op hun stad. Ik ga ook in Den Haag mijn passie volgen. Het dienen van de lokale, publieke zaak. Dank u wel!"

REACTIES

Het stadsbestuur van Utrecht had graag gezien dat Jan van Zanen nog een tijd was doorgegaan als burgemeester. De wethouders gunnen de 58-jarige VVD'er de stap naar Den Haag, waar hij vandaag is voorgedragen, wel van harte.
"Als burgemeester heeft hij diepe indruk gemaakt in Utrecht. Met Jan van Zanen krijgt Den Haag een hele betrokken burgemeester die hart heeft voor alle inwoners en ondernemers in de stad", stellen de wethouders van Utrecht in een korte verklaring.
Ook in Den Haag is gereageerd op het nieuws.De gemeenteraadsleden in Den Haag feliciteren hun waarschijnlijk nieuwe burgemeester Jan van Zanen. Maar er klinkt ook kritiek. Niet op hem, maar op het proces. De leider van de grootste partij in de raad, Richard de Mos, zegt dat de inwoners van de stad "nada nul inbreng" hebben gehad. Hij spreekt van een "schrale partijpolitieke tombola".
De Mos had zelf ook gesolliciteerd voor de functie. Hij was wethouder in de stad, maar moest vorig jaar opstappen toen het Openbaar Ministerie hem bleek te verdenken van ambtelijke corruptie. Hij zou bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan zijn partij, Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
De Haagse PVV deelt de kritiek van De Mos. "Wij hadden liever een gekozen burgemeester gehad. Helaas is het weer iemand van een regentenpartij geworden die helemaal niets met Den Haag op heeft, maar dat hopelijk wel gaat krijgen", laat fractievoorzitter Sebastian Kruis weten.

TOEGANKELIJKE BESTUURDER

De andere partijen in Den Haag zijn positiever. GroenLinks-fractievoorzitter Arjen Kapteijns noemt Van Zanen een "ervaren en toegankelijke bestuurder". PvdA-raadslid Mikal Tseggai, die in de vertrouwenscommissie zat, ziet Van Zanen als een "ervaren en benaderbare burgemeester".
Volgens de Haagse Partij voor de Dieren heeft Van Zanen "ervaring met het leiden van een grote stad, maar zal hij nog best moeten wennen" aan de gemeenteraad in Den Haag. Waarnemend burgemeester Johan Remkes had vlak na zijn komst felle kritiek op de manier waarop de Haagse raadsleden met elkaar omgaan.
Van Zanen blijft tot en met juni burgemeester van Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.