Utrecht lijdt verlies van 30 tot 50 miljoen door corona

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht stevent of op een groot financieel tekort door de corona-crisis. Dat meldt wethouder Anke Klein (financiën) vandaag aan de gemeenteraad. Op de balans staat Utrecht nu 30 tot 50 miljoen euro in het rood.
Het gaat om een schatting omdat de werkelijke gevolgen pas later bekend kunnen worden. In die schatting zitten extra kosten en gemiste opbrengsten. De belangrijkste inkomsten die voor een deel wegvallen zijn betaald parkeren voor auto's, toeristenbelasting en leges. Die zijn samen goed voor circa 14 miljoen euro minder opbrengsten.
Doordat rijexamens zijn afgezegd en reizen nauwelijks nog mogelijk is, worden er veel minder rijbewijzen en paspoorten uitgegeven. De opbrengsten daarvan, de leges, vallen dus voor een groot deel weg.

EXTRA KOSTEN

Aan de uitgave kant zijn er extra kosten voor culturele instellingen en het opvangen van productieverlies bij UW-bedrijven. Ook voor de volksgezondheid is de gemeente extra geld kwijt.
En dan meldt de wethouder nog een toename aan financiële risico's en onzekerheden over kosten en opbrengsten voor de toekomst. Ze benadrukt dat het gaat om een momentopname, de stand tot nu toe. Wat de consequenties zijn voor de rest van het jaar en de begroting van 2021, zal in de zomer blijken als de gemeenteraad gaat praten over de plannen voor het volgend jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.