Vertrek Van Zanen valt velen zwaar: 'Utrecht kon geen betere burgemeester hebben'

UTRECHT - De overstap van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht naar Den Haag komt voor velen als een grote verrassing, blijkt uit de eerste reacties op het nieuws. Duidelijk is dat Utrecht een zeer geliefde burgemeester verliest. En dat veel mensen nog even van het nieuws moeten bekomen.
Wethouder Maarten van Ooijen: "Ook na een nachtje slapen moet dit nieuws nog een beetje bezinken. Den Haag heeft een geweldige burgemeester voorgedragen, Utrecht gaat hem missen, ik zal 'm missen. Jan, van harte!"

GEMEENTERAAD

Dimitri Gilissen roemt zijn betrokkenheid. "Je ziet dat hij in de stad op handen werd gedragen. Hij stond voor en tussen de Utrechters en dat maakt hem een heel goede burgemeester," zegt de VVD-fractievoorzitter. "Den Haag is wel een heel andere stad, dat zal niet makkelijk worden."
GroenLinks-fractievoorzitter Heleen de Boer baalt dat Van Zanen Utrecht gaat verlaten. "Net als denk ik veel mensen in de stad."
Ook Rick van der Zweth, fractievoorzitter van oppositiepartij PvdA, prijst Van Zanen. "Utrecht zal haar evaren burgemeester van en voor iedereen gaan missen."
Jony Ferket van D66 had Van Zanen graag nog langer in Utrecht gehouden. "We hadden hem net geboekt voor nog eens zes jaar. Maar blijkbaar heeft Den Haag hem nodig. Utrecht had geen betere burgemeester kunnen hebben."
Cees Bos van Stadsbelang Utrecht uit een kritische noot. "Ik wens Jan van Zanen veel succes, maar ben persoonlijk zwaar teleurgesteld. Zeker gezien zijn recente herbenoeming en de woorden die hij uitsprak: 'Ik ben thuisgekomen in Utrecht'. We hebben zijn leiderschap hard nodig."

BURGEMEESTERS

Door zijn collega-burgemeesters in de regio zal Van Zanen in ieder geval worden gemist. Van Zanen speelde onder meer een belangrijke rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht.
Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt: "Prachtige kans voor mijn collega en een grote aanwinst voor Den Haag! We gaan burgemeester Jan van Zanen wel ontzettend missen in Utrecht."
Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden is zelf nog maar net begonnen, maar ook hij vindt het jammer dat Van Zanen de provincie verlaat. "Ik was verbaasd, maar ik begrijp het ook. Hij heeft natuurlijk al tientallen jaren in Utrecht doorgebracht en in Den Haag is natuurlijk echt wel wat te doen," laat hij aan RTV Utrecht weten.

DEN HAAG

In Den Haag heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes er alle vertrouwen in dat Van Zanen de juiste persoon op de juiste plek is. "Hij is een verbindende persoonlijkheid, zeer kordaat, heeft een ruim hart voor openbare orde en veiligheid, heeft daar veel ervaring in. Ik ga hem zo gelijk bellen, en feliciteren dat hij burgemeester wordt van een prachtige stad van vrede en recht," zegt hij tegen Omroep West.
Van Zanen is kundig, maar moet nog veel huiswerk gaan maken om de stad te leren kennen.
Richard de Mos
De Haagse VVD-prominent Frits Huffnagel is ontzettend enthousiast. "Het is een geweldige keuze. De vertrouwenscommissie heeft geweldig werk geleverd. Ervaren, buiten gewoon aimabel. Ik verwacht dat hij het buitengewoon goed gaat doen. Het is aardig, maar kan ook stevig zijn. Hij kan er gelijk staan."
Iets gemengder reageert Richard de Mos, die als wethouder in de hofstad moest aftreden na beschuldigen over belangenverstrengeling. "Hij is een ervaren bestuurder, met ervaring in Utrecht en Amstelveen. Hij is ook wethouder geweest. Het is en blijft spijtig dat de inwoner van de stad geen zeggenschap heeft gehad in de aanstelling van de burgemeester. Van Zanen is kundig, maar moet nog veel huiswerk gaan maken om de stad te leren kennen. Daar willen wij hem graag bij helpen."

UTRECHTERS

Het meeste pijn doet het vertrek van Van Zanen bij de Utrechters zelf. Iedereen lijkt hem te gaan missen. Meerdere Utrechters halen aan hoe de burgemeester zichzelf vaak introduceerde: "Ik ben Jan en ik werk voor de gemeente Utrecht". En hoewel het gemis er is, gunt een enkeling ook Den Haag zo'n geliefde burgemeester.
Ook Henk Westbroek betreurt het vertrek van Van Zanen. De zanger laat ook weten dat hij zelf niet in de race is om hem op te volgen. "Ik ga niet voor de vierde keer meedoen aan een race die in het geheim toch al gelopen is. Na er overigens drie keer enorm plezier aan beleefd te hebben."
Tot slot is ook Utrechts' beroemdste creatie bedroefd nu Van Zanen weggaat. "Ook nijntje gaat je missen".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.