RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gemeentes rekenen op gezond verstand zonaanbidders in warm en druk Pinksterweekend


VIJFHEERENLANDEN - Het wordt een warm en druk Pinksterweekend en toch kiezen burgemeesters in de regio ervoor om niet preventief recreatiegebieden te sluiten. Want ook al waart het coronavirus rond en ging het op plekken als de Eem bij Soest op Hemelvaartsdag niet goed: gemeentes vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen. Burgemeester Metz van Soest: "Het helpt veel beter om elkaar aan te spreken en niet alleen op die handhavers te wachten."

UNieuws over het Pinksterweekend dat voor ons ligt


Want dat het druk gaat worden buiten, daaraan twijfelt niemand. Burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden: "We hebben dit weekend met een cocktail te maken. Hopelijk letterlijk maar ook in de situatie in de openbare ruimte. Het is Pinksterweekend, het is prachtig weer en Tweede Pinksterdag gaan om twaalf uur de terrassen open. Er komt wel heel veel bij elkaar." Gemeentes, politie en hulpdiensten gaan de situatie dan ook op de voet volgen.

Het afsluiten van een gebied maakt alleen dat mensen naar een ander gebied gaan waar ze nog dichter op elkaar gaan staan."
Burgemeester Rob Metz

Want teveel mensen op één plek in het midden van de coronacrisis: dat kan tot problemen leiden. Op Hemelvaartsdag was het ook warm en werd het op sommige plekken te druk. Gedurende de dag besloot de politie in Soest en Baarn op te roepen niet meer naar de Eem te komen. De Ronde Venen deed dat voor de zandeilanden in de Vinkeveense Plassen, Stichtse Vecht voor De Meent en Houten vroeg mensen de Honswijkerplas te mijden.

Ook Fröhlich zag dat het druk was: "Ik heb met eigen ogen gezien op Hemelvaart hoe mensen echt letterlijk aan en bijna óp elkaar lagen. Als je naast elkaar ligt op een strandje dan is die besmettelijkheid toch ook wel erg groot."

 Onder meer bij de Eem was het druk op Hemelvaartsdag Onder meer bij de Eem was het druk op Hemelvaartsdag | Foto: Caspar Huurdeman

INGRIJPEN
Bij de Eem in Soest werd op Hemelvaartsdag ingegrepen door de politie en handhavers. Toch gaat burgemeester Rob Metz het gebied niet preventief sluiten. Hij legt uit waarom: "Het afsluiten van een gebied maakt alleen dat mensen naar een ander gebied gaan waar ze nog dichter op elkaar gaan staan."

Metz gelooft meer in de eigen verantwoordelijkheid van mensen die dit weekend de deur uit gaan: "Als je daar aan de Eem ligt en iemand komt zijn handdoekje naast je leggen, zeg dan: 'Goh, vind je het heel erg om een metertje verder te zitten? Dan kunnen we nog gewoon met elkaar praten maar hebben we wel die afstand'. Als we dat met elkaar doen in al die gemoedelijkheid, dan is er nog veel ruimte."

Ook zijn collega uit Vijfheerenlanden vestigt zijn hoop op het verstandige gedrag van zonaanbidders. Fröhlich: "Gebruik wel je gezonde verstand. Als je ergens naartoe komt waar het al erg druk is, bedenk dan: dit is niet het moment om daarbij te gaan liggen. Zoek dan een andere plek."

Sjors Fröhlich over Pinksteren: "Kijk er met argusogen naar"


Want met een beetje zoeken, zijn die er genoeg volgens hem: "We hebben de Middelwaard, een groot recreatiegebied bij Vianen, daar kun je echt wel 1,5 meter van elkaar liggen. Maar we hebben ook kleine recreatieplekken, als daar 30 of 40 man zijn dan is het gewoon vol."

CIRKELS
In de gemeente Utrecht worden mensen een beetje geholpen met bepalen wanneer een park vol is. Althans, dat was de bedoeling. In het Julianapark werden cirkels getrokken in het gras zodat je goed kunt zien of je voldoende afstand houdt. Maar er ging iets verkeerd: tussen de cirkels zat geen anderhalve meter afstand.

 1,5-meter-cirkels in Julianapark in Utrecht 1,5-meter-cirkels in Julianapark in Utrecht | Foto: RTV Utrecht

De gemeente erkende dat dat niet de bedoeling was en beloofde de cirkels aan te passen. Het is wel belangrijk om te weten dat ook wanneer je in een cirkel zit, je nog steeds anderhalve meter afstand van elkaar moet bewaren als je niet tot hetzelfde gezin behoort. Ook in het Griftpark is belijning aangebracht, maar daar heeft de gemeente gekozen voor vierkanten.

WATER
En niet alleen op land lijkt het druk te worden. Ook op het water wordt het dringen. De gemeente De Ronde Venen waarschuwt nu al: ook met een boot op de Vinkeveense Plassen moet je afstand houden.


Op Hemelvaartsdag zag Waternet, oftewel het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, een recordaantal van duizend vaarbewegingen op het meetpunt in Breukelen. Zo'n drukte wordt voor dit weekend ook verwacht omdat veel mensen varen zien als een manier van recreëren waarbij makkelijk 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Waternet controleert op onder meer de Vecht, en buiten de regio ook op de Spiegelplas en de Wijde Blik. Dat ging de laatste tijd meestal prima: wel werden op de Zanderijsluis op de Vecht bootjes weggestuurd omdat ze te dicht op elkaar lagen.

Ook is het druk bij de sluizen. "Het liep op zich afgelopen weekend overal goed maar we weten ook dat het komend weekend weer druk wordt als we naar de weersverwachtingen kijken", aldus Ilse Dingerdis, hoofd van Toezicht, Vergunning en Handhaving bij Waternet.

WEER
Morgen wordt het 23 graden volgens Weeronline. Zondag daalt de temperatuur iets maar blijft het boven de 20 graden en op maandag wordt het meer dan 23 graden in de Randstad.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -