Miljoenen erbij voor renovatie Nieuwegeins sportpark, maar niet iedereen is blij

NIEUWEGEIN - Nieuwegein trekt de portemonnee voor de renovatie van het verouderde sportpark Parkhout-Zandveld. Gisteravond besloot de gemeenteraad in te stemmen met een extra budget van 3,8 miljoen euro. Met een zak geld van in totaal bijna 10 miljoen euro kan de vernieuwing na jaren van onderhandelingen beginnen, al gaat dat naar verwachting niet van een leien dakje.
Allereerst zijn de bewoners van het naastliggende Helmkruid niet tevreden. Tot een paar jaar terug zijn ze betrokken geweest bij de renovatieplannen voor het sportpark, maar over de indeling mochten ze niet meepraten. "Terwijl die invloed heeft op omwonenden", zegt buurtbewoner Rob Jan Derks. Het nieuwe clubhuis van hockeyvereniging MHCN komt nu precies aan de kant van de huizen.

FEESTJES BIJ DE HOCKEY

De bewoners vrezen daarom parkeerproblemen en geluidsoverlast. Derks: "We zijn bang voor herrie. We krijgen een hockeyclub met duizend leden voor de deur. Dat geeft reuring. Ze houden feestjes en als die afgelopen zijn, heb je mensen die gaan toeteren, door de straat heen rijden en soms ook een biertje op hebben. Daarmee krijg je geluiden die om half twee 's nachts liever niet hoort."
De hockeyvereniging zelf verhuist in 2023 op verzoek van de gemeente naar sportpark Parkhout-Zandveld. Die laatste wil de grond van de oude hockeylocatie in Rhijnhuizen gebruiken voor woningbouw. Het is de vraag wat de verhuizing gaat betekenen voor het ledenaantal. De vereniging laat dan ook weten het 'jammer te vinden van de oude vertrouwde plek te moeten verhuizen'.
Het verouderde sportpark Zandveld-Parkhout wordt binnenkort vernieuwd.
Het verouderde sportpark Zandveld-Parkhout wordt binnenkort vernieuwd. © RTV Utrecht

LEGERTENTEN

Voorzitter Marco de Deugd zegt overigens dat het aantal feestjes bij de hockeyvereniging jaarlijks op één hand is te tellen. "Wel organiseren we toernooitjes voor de jeugd, de vakantiehockeyweek en het kamelentoernooi, waarbij kids vanuit heel Nederland en daarbuiten blijven slapen in grote legertenten. Dat zou een keer wat geluid door de speakers kunnen veroorzaken."
Ook komt er publiek af op de competitiewedstrijden, geeft De Deugd toe. "Het zijn gezellige weekenden", vertelt hij. Hij raadt de bewoners van het Helmkruid aan om contact op te nemen met de huidige buren van de hockeyvereniging. "Zij willen niet voor niks dat we blijven", aldus De Deugd, die de hockeyvereniging de 'underdog' noemt in het hele verhaal.

UNDERDOG

Hij benadrukt dat de verplaatsingsvergoeding van 2,4 miljoen euro voor de hockeyvereniging niet meer voldoet. Het bedrag is in 2014 vastgesteld, maar nu niet meer toereikend om de verhuizing van Rhijnhuizen naar Nieuwegein-Zuid te betalen, meent De Deugd. Hij is bang dat de gemeente daar geen rekening mee houdt. Deze laat overigens weten hierover 'nog in gesprek te gaan'.
Ook de voetbalverenigingen staan niet te juichen voor het definitieve renovatieplan. De clubs SV Geinoord en VSV Vreeswijk delen op dit moment tien velden en moeten het in de definitieve plannen doen met zeven. Ze zouden daarvoor gaan fuseren. De verenigingen konden zich daarin vinden, totdat de gemeente vanwege oplopende kosten besloot één kunstgrasveld in te ruilen voor een grasveld.
Buurtbewoner Rob Jan Derkt vreest geluidsoverlast door de komst van de hockeyvereniging.
Buurtbewoner Rob Jan Derkt vreest geluidsoverlast door de komst van de hockeyvereniging. © RTV Utrecht

TE WEINIG KUNSTGRASVELDEN

"Dat kan niet", reageert Michel van den Hoven, voorzitter van VSV Vreeswijk. "Dan komen we trainingsruimte te kort." Hij en zijn collega-voorzitter van SV Geinoord besloten daarop een garantie te vragen bij verantwoordelijk wethouder John van Engelen van Lokale Vernieuwing: als een jaar na de realisatie blijkt dat er te weinig kunstgrasvelden zijn, willen de verenigingen er een veld bij.

WEDSTRIJD ZONDER WINNAARS

Het antwoord was 'nee, te duur' met als gevolg dat de voetbalverenigingen de gesprekken met de gemeente staakten. Van Engelen zegt vandaag: "Op het moment dat de sportcontinuïteit in gevaar is, gaan we met elkaar in gesprek om te kijken wat de oplossing is. Die kan heel divers zijn." Hij voegt eraan toe dat er volgende week - ondanks de gespannen verhoudingen - een nieuw gesprek volgt.
Raadsleden omschreven het langslepende dossier gisteravond als een 'soap' en een 'wedstrijd zonder winnaars'. Zij maken zich vooral zorgen om de oplopende kosten, die gedekt zouden worden 'uit alle mogelijke potjes'. De termen 'creatief boekhouden' en 'losse eindjes' vallen, terwijl uiteindelijk twee derde van de leden besluit dat het lang genoeg heeft geduurd en de renovatie moet starten.

OPLOPENDE BOUWKOSTEN

Wethouder Van Engelen benadrukt ondertussen dat hij nog steeds achter het plan staat, ook wat betreft de financiën. De extra 3,8 miljoen is nodig, vanwege oplopende bouwkosten en aanvullende eisen op het gebied van duurzaamheid. "Dat hadden we in eerste instantie niet zo ingeschat, maar dat loopt echt in de miljoenen."
Toch heft ook de wethouder het glas nog niet. Hij vertrouwt erop alle neuzen dezelfde kant op te krijgen door met de buurtbewoners en verenigingen in gesprek te gaan. Op de vraag of de renovatie van het sportpark een hoofdpijndossier is of een droom die uitkomt, antwoordt hij: "U ziet mij twijfelen. Ik ben heel blij dat we nu verder kunnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.