Dinsdag kun je de Dom weer op en bedrijven willen stuwmeer aan vakantiedagen voorkomen

© RTV Utrecht / Dick de Moor
PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:

- RIVM: geen nieuwe coronadoden en ziekenhuisopnames in provincie
- Bedrijven willen stuwmeer aan vakantiedagen voorkomen
- Helft aanvragen terrasuitbreiding in Utrecht goedgekeurd
- Gemeentes rekenen op gezond verstand zonaanbidders
- Het liveblog van gisteren teruglezen
kan hier

16.22 uur Dinsdag kun je weer boven op de Dom staan

Aanstaande dinsdag beginnen de rondleidingen in de Domtoren weer. De gidsen laten weten dat ze staan te popelen om bezoekers weer de ingepakte toren op te begeleiden.
Natuurlijk zijn er coronamaatregelen van kracht met looproutes en een maximale groepsgrootte per rondleiding Wie naar boven wil, kan een bezoekje boeken op de site van de Domtoren.
Domtoren ingepakt voor de renovatie
Domtoren ingepakt voor de renovatie © Utrecht Marketing

14.27 uur RIVM: geen nieuwe doden en ziekenhuisopnames in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht is sinds gisteren geen melding gemaakt van mensen die zijn overleden aan COVID-19. Ook zijn er geen patiënten in de ziekenhuizen opgenomen. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

12.11 uur Geen terras op voetgangersrotonde

Volgens café-eigenaar Richard den Hartog had zijn idee alleen maar voordelen, maar daar ging de gemeente Utrecht niet in mee.

11.25 uur Utrechters in coronatijd

Angelique Derk is afdelingsmanager van een verpleeghuis en is er klaar voor: "Na 2 maanden dicht geweest te zijn gaan we vanaf volgende week starten met de bezoekregelingen. Ik heb er heel veel zin in!"
Horecaondernemers Sanne van Buuren en Talitha Verheij hebben de afgelopen tijd hun hoofd net boven water weten te houden door het maken van afhaalmaaltijden. Nu zijn ze klaar om maandag open te gaan.

10.21 uur Verwachte drukte bij Vinkeveense plassen

Door het mooie weer verwacht gemeente De Ronden Venen dat het druk wordt bij de Vinkeveense plassen. De gemeente zet verkeersregelaars en beveiligers in om alles in goede banen te leiden. Als de parkeerplaatsen te vol raken, kunnen automobilisten worden weggestuurd. De Ronde Venen raadt dan ook aan om de fiets te pakken.

10.03 uur BN'ers in actie voor culturele sector

Niet op straat of het Malieveld, maar via het internet demonstreert de culturele sector komende week. Met Cultuur in Actie vraagt de sector aandacht voor "meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang".
Door de coronacrisis lopen onder andere veel muzikanten, filmmakers en acteurs inkomsten mis. Vanuit de overheid komt nauwelijks financiële steun, constateert de sector. De actie ging van startvia een livestream op de website cultuurinactie.nl.

09.41 uur Markt in Zeist weer helemaal open

De markt in Zeist is weer compleet. Sinds deze week mogen zowel food als non-foodkramen weer op het marktplein staan. Zeist sloot in maart als een van de eerste gemeenten de markt omdat bezoekers onvoldoende afstand zouden houden. Later werd de markt wel weer opengesteld voor kramen die voedsel verkochten.
Alle kramen zijn weer welkom op de markt
Alle kramen zijn weer welkom op de markt © Coert Westerink

08.03 uur Bedrijven willen stuwmeer aan vakantiedagen voorkomen

De zomervakantie komt eraan, maar niet alle Nederlanders nemen vanwege de coronacrisis hun gebruikelijke aantal vakantiedagen op. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat bedrijven verschillend omgaan met de vakantiedagen van hun personeel. Sommige bedrijven vrezen voor werknemers die hun dagen opsparen totdat een vakantie naar het buitenland weer mogelijk is, andere hebben hun personeel door toenemende drukte juist hard nodig de komende maanden.
In Nederland is de werknemer leidend bij het inplannen van vakantie. Die geeft aan welke dagen hij of zij vrij wil, een werkgever kan dat alleen weigeren als daar een gewichtige reden toe is.

07.58 uur Virologen: 'Handhaaf buiten minder streng'

De handhaving van coronaregels op stranden en in bossen en parken zou deze zomer wel wat minder streng mogen. Dat stelt een aantal virologen in gesprek met het AD. Besmettingen met het coronavirus blijken vooral binnen plaats te vinden, en niet in de vrije buitenlucht.
Experts benadrukken dat de 1,5 meter altijd het uitgangspunt moet zijn, maar dat een te starre benadering door ordehandhavers niet nodig is. "Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen", zegt viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden. "Er zal misschien een keer iemand besmet worden. Maar snelle verspreiding van de pandemie vindt er gewoon niet plaats. Dat zou je als overheid toch moeten meenemen in je risicoafweging."

06.08 uur Het Irma-effect: HU ziet veel animo voor opleiding tot gebarentolk

Door corona werd ze in één klap een nationale bekendheid: gebarentolk Irma Sluis. Week na week stond ze naast premier Rutte op de coronapersconferenties. Het bracht het vak van gebarentolk onder de aandacht en dat merkt ook de Hogeschool Utrecht. Dat is de enige plek in ons land waar je een opleiding tot docent of tolk Nederlandse gebarentaal kunt volgen en daar blijkt veel animo voor.

06.00 uur Helft aanvragen terrasuitbreiding in Utrecht goedgekeurd

Ongeveer zestig horecagelegenheden in Utrecht hebben tot dusver toestemming gekregen om hun terras uit te breiden. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.
Volgens de woordvoerder hebben zo'n 120 cafés en restaurants een aanvraag gedaan voor een groter terras. Een deel van de aanvragen wordt nog onderzocht.
De gemeente gaat in gesprek met ondernemers die nog aanpassingen moeten doen aan hun geplande terrasuitbreiding. Zij laten bijvoorbeeld nu nog te weinig ruimte over voor voetgangers op de stoep.

05.30 uur Gemeentes rekenen op gezond verstand zonaanbidders in warm en druk Pinksterweekend

Het wordt een warm en druk Pinksterweekend en toch kiezen burgemeesters in de regio ervoor om niet preventief recreatiegebieden te sluiten. Want ook al waart het coronavirus rond en ging het op plekken als de Eem bij Soest op Hemelvaartsdag niet goed: gemeentes vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van mensen.

05.24 uur Liveblog van gisteren

Bekijk hier het liveblog van gisteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.