RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Helaas, geen toestemming voor 'leukste terras van Utrecht'

UTRECHT - Café-eigenaar Richard den Hartog van 't College krijgt geen toestemming van de gemeente voor zijn terras middenin de voetgangersrotonde op de Utrechtse Steenweg. "Ik snap de beweegredenen van de gemeente echt niet", zegt hij.

Utrecht had eerder toegezegd dat horecazaken hun terrassen tijdelijk mogen uitbreiden om ondernemers tijdens de coronacrisis tegemoet te komen. Omdat er voor 't College in de Mariastraat geen uitbreidingsmogelijkheden zijn, zocht Den Hartog een creatieve oplossing.

PILOT
De gemeente had net op de Steenweg een voetgangersrotonde geplaatst zodat mensen beter afstand van elkaar zouden houden. Het midden van de rotonde zag Den Hartog als de ideale plek voor een terras. Hij hield zelfs een pilot om zijn idee te testen.

Dat leidde direct tot enthousiaste reacties van omstanders, zegt hij. "Toen mijn terras er niet was zag je massale opstoppingen en waren er ruzies met handhavers. Mensen begrijpen die rotonde niet. Maar nadat mijn terras er stond, was de sfeer een stuk minder grimmig en de doorstroming veel beter."

AFGEWEZEN
Helaas voor Den Hartog heeft de gemeente zijn aanvraag afgewezen. "Ze zeggen dat in het centrum 'verplaatsen voor verblijven' gaat. Met andere woorden: de mensen moeten kunnen blijven doorlopen."

Den Hartog fileert die reden. "Daar is wat voor te zeggen als je ruimte in beslag neemt." Maar zijn terras zat middenin de rotonde. "Ik neem dus helemaal geen extra ruimte in beslag."

Ook het argument van de gemeente dat een extra terras aaneengesloten moet zijn op het huidige terras, begrijpt hij niet. "Er is een uitzondering als het om een plein gaat en mijn tweede terras stond midden op een pleintje."

ONVREDE
Utrecht liet gisteren weten dat tot nu toe ongeveer de helft van de terrasuitbreidingen die zijn aangevraagd zijn goedgekeurd. Veel te weinig, vindt Den Hartog. "We hebben een flinke appgroep waar veel horeca-ondernemers in zitten en de onvrede is groot."

Hij vindt dat de gemeente zich wel coulanter kan opstellen in deze tijd. "Ze zouden meer moeten meedenken. Je kan de regels veel welwillender interpreteren."

Voor Den Hartog zit er voorlopig niets anders op dan de mogelijkheden van zijn huidige terras zo goed mogelijk benutten. Zo gaat hij onder meer plexiglasschermen plaatsen om zijn bezoekers maximale veiligheid te bieden. "Maar meer dan tien mensen kan ik niet op mijn terras kwijt".


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -