Vrij rustige pinksterdag en vertrouwen in opening horeca

PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houdt RTV Utrecht je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.
In het kort:
- Veiligheidsberaad heeft vertrouwen in versoepelingen, zoals opening van de horeca
- Vrij rustige eerste pinksterdag
- Geen nieuwe ziekenhuisopnames in provincie Utrecht
- Het liveblog van gisteren teruglezen
kan hier

23.11 uur Het liveblog is gesloten

21.36 uur 'Farmaciebedrijf maakt coronamedicijn met Nederlands antilichaam'

Een Amerikaans farmaciebedrijf gaat een coronamedicijn maken dat gebaseerd is op een in Nederland gevonden antilichaam. Dit heeft Frank Grosveld, hoogleraar celbiologie aan de
Erasmus Universiteit, zondag gezegd in het radioprogramma Dit is de Dag ( NPO Radio 1).
Volgens Grosveld doorstond het Rotterdamse antilichaam afgelopen weken enkele cruciale tests op levende wezens. "Het medicijn zal er over vijf, zes maanden zijn. Voor het ontwikkelen van een medicijn is dit een heel snel traject." Om welk farmaciebedrijf het gaat, kan Grosveld in deze fase nog niet zeggen.
Grosveld is één van de ontdekkers van het antilichaam, het hoofdbestanddeel van het coronamedicijn. Hij deed zijn ontdekking samen met collega-wetenschappers Berend Jan Bos (Universiteit Utrecht) en Bart Haagmans. "Dit antilichaam reageert op SARS1, het werkt het ook voor het huidige coronavirus, dat ook wel SARS2 wordt genoemd. Als er een SARS3 komt, is de kans groot dat het daar ook goed op reageert."
Volgens de hoogleraar kan de impact van het medicijn enorm zijn. "Je kan het gebruiken als medicijn, als je al besmet bent en als preventief middel voor hoog-risicogroepen." Grosveld zegt voor zijn onderzoek enkele tonnen subsidie te hebben gekregen van het kabinet.

20.29 uur Arrestatie in Park Lepelenburg

Agenten van de bereden politie hebben een arrestatie verricht in Park Lepelenburg in Utrecht. Wat er precies aan de hand is geweest, is nog niet bekend. Volgens getuigen was er sprake van een ruzie.
De arrestatie.
De arrestatie. © Ingezonden
De aanhouding baarde flink wat opzien.
Passanten kijken wat er aan de hand is.
Passanten kijken wat er aan de hand is. © Ingezonden

19.37 uur Veiligheidsberaad ziet opening horeca met vertrouwen tegemoet

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, ziet de opening van de horeca en musea op tweede pinksterdag met vertrouwen tegemoet.
"In de afgelopen weken hebben we met elkaar laten zien dat we verstandig omgaan met de versoepelingen. Mijn complimenten hiervoor aan de samenleving", aldus Bruls. "Ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet. De openstelling van bijvoorbeeld de horeca is een gezamenlijke uitdaging waar we dus ook met z'n allen voor verantwoordelijk zijn. Ik roep iedereen op om rekening met elkaar te houden en zich te houden aan de basisregels die nog steeds van kracht zijn, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en thuis blijven bij klachten. Zo houden we het coronavirus onder controle."

19.35 uur 'Rustig maar beheersbaar'

Op eerste pinksterdag was het volgens de veiligheidsregio's druk maar beheersbaar. In onze regio liep het nergens uit de hand. Het was wel druk bij de outlets in Lelystad en Roermond. De toestroom werd daarom gereguleerd. De NS waarschuwde voor grote drukte tussen Amsterdam en Zandvoort, maar op de stranden leek het rustiger te zijn dan zaterdag, aldus de veiligheidsregio's.

17.44 uur Rustig aan de Eem, jongerenwerkers ingezet

Soest en Amersfoort zetten vandaag, naast agenten boa's, ook jongerenwerkers in aan de oevers langs de Eem. Naar aanleiding van de onrustige Hemelvaartsdag hebben de gemeenten dit besloten. De jongerenwerkers moeten de jeugd bijvoorbeeld wijzen op voldoende afstand houden. Over het algemeen was het rustig en gemoedelijk aan de Eem, zeker in vergelijking met Hemelvaartsdag.

17.30 uur Horeca mag morgen weer open en dat betekent ook het einde van allerlei creatieve initiatieven

16.29 uur Griftpark vanmiddag: netjes in de vakken

In het Utrechtse Griftpark en Julianapark zijn vierkante vakken en cirkels aangebracht om drukte te voorkomen. En het lijkt e werken. Vandaag is het in ieder geval vrij rustig. Afgelopen week werd het park nog ontruimd omdat mensen geen afstand hielden.
Jongerenwerkers in gesprek met de jeugd.
Jongerenwerkers in gesprek met de jeugd. © RTV Utrecht
Boa's fietsen langs de Eem.
Boa's fietsen langs de Eem. © RTV Utrecht
Vakken aan de waterkant.
Vakken aan de waterkant. © RTV Utrecht

15.18 uur Relatief rustig in Baarn

15.11 uur Staatssecretaris: ga naar het terras, help die lokale ondernemer

Het is een goed idee om morgen, als de horeca weer opengaat na de gedwongen sluiting vanwege het coronavirus, naar het terras te gaan. "Help die lokale ondernemer om weer op te starten", zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Zelf gaat Keijzer een hapje eten in een visrestaurant bij haar in de buurt.
De terrassen gaan maandag vanaf 12.00 uur weer gedeeltelijk open. Toch loopt het volgens de staatssecretaris nog niet storm bij sommige eetgelegenheden. "Ik las ergens dat een restaurant maar drie reserveringen had. Ik zou willen zeggen: mensen, ga toch kijken, ga bellen of er een plekje voor je is", zegt Keijzer.

15.06 uur Koningshuis breidt activiteiten na 1 juni weer uit

Met het ingaan van een nieuwe fase van de maatregelen die worden genomen om verspreiding van het coronavirus in te dammen, voert ook het Koninklijk Huis de activiteiten weer op. De koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen in juni er meer op uit gaan. Daarbij neemt het paar nog steeds de voorschriften van RIVM en de regering in acht.
Afgelopen week is bij bezoeken van Maxima aan Texel en Willem-Alexander aan Utrecht al gebleken dat dit niet gemakkelijk zal zijn. Het paleis zal daarom moeten beslissen in welke mate koninklijke bezoeken vooraf worden aangekondigd.
Afstand genoeg...
Afstand genoeg... © ANP

14.02 uur Update van het RIVM

In de provincie Utrecht zijn sinds gisteren twee mensen overleden aan COVID-19. Er zijn er geen nieuwe patiënten in de ziekenhuizen opgenomen. Dat blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het totaal aantal coronadoden in de provincie komt hierdoor op 410. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis is opgenomen (geweest) blijft staan op 870.

12.43 uur Stadsschouwburg Utrecht klaar voor opening

10.21 uur Vechtstreekmuseum informeert over heropening

10.05 uur Warm, heel warm pinksterweekend

En dat maakt veel gemeenten natuurlijk extra opletzaam om de eventuele drukte in goede banen te leiden. Vandaag schijnt de zon, blijft het droog, en met temperaturen van 20 tot 24 graden is het warmer dan normaal. Op pinkstermaandag is het nog warmer en zonniger. Lokaal kan de temperatuur stijgen tot 28 graden.
Dinsdag en woensdag wordt het volgens Weeronline nog warmer. Op veel plekken wordt het 25 tot 27 graden

07.07 uur Waarschuwing voor drukke dag

07.03 uur Museum Veenendaal, Café Met Stip en VVV Stadswinkel weer open

Vanaf dinsdag 2 juni is er weer wat meer mogelijk in De Cultuurfabriek in Veenendaal. Naast de heropening van Museum Veenendaal gaan ook Café Met Stip en de VVV Stadswinkel weer open.
Bij Met Stip is er een kleine menukaart aanwezig met koffie, thee en broodjes. Bezoekers kunnen zelf hun bestelling ophalen bij de counter en worden verzocht om alleen met hun pinpas te betalen.
De maandelijkse stadswandelingen gaan op dit moment nog even niet door.

07.00 uur Domtoren begint weer met rondleidingen

Aanstaande dinsdag beginnen de rondleidingen in de Domtoren weer. De gidsen laten weten dat ze staan te popelen om bezoekers weer de ingepakte toren op te begeleiden.
Natuurlijk zijn er coronamaatregelen van kracht met looproutes en een maximale groepsgrootte per rondleiding Wie naar boven wil, kan een bezoekje boeken op de site van de Domtoren.

07.01 uur Liveblog van zaterdag

Bekijk het hier.
In het kort:
- Over het algemeen rustige pinksterdag in de provincie Utrecht
- Nog één nachtje slapen en dan gaan cafés, restaurants, musea, theaters en bioscopen weer open
- Veiligheidsberaad ziet opening horeca met vertrouwen tegemoet
- Arrestatie in Park Lepelenburg
- Twee doden en geen ziekenhuisopnames in provincie Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.