Afscheid van de pannenkoekendrive: 'Het was stiekem wel leuk'

BILTHOVEN - Het is aftellen geblazen voor horecaondernemers. Na wekenlang improviseren, mogen morgen de deuren weer open - zij het met strenge regels. Dat betekent dat er een einde komt aan de vele provisorische afhaalplekken. Ook de 'pannenkoekendrive' van de Mauritshoeve in Bilthoven stopt, al was die al met al 'stiekem wel leuk'.
Kok Myron de Gama kan inmiddels geen pannenkoek meer zien. De afgelopen tijd heeft hij er in z'n eentje grof geschat vijfduizend gebakken. "Soms bijna driehonderd op een dag", telt hij. Zelf eet hij ze nooit meer. Toch heeft hij de goudgele exemplaren stuk voor stuk met liefde gebakken. "Als het druk is, zet ik een muziekje op en komt het helemaal goed", vertelt De Gama.
We kregen het om half zes te horen en moesten binnen een half uur sluiten. Veel mensen hadden net hun gerechten besteld.
Rychenelle Lorist, restaurantmanager

DEUREN DICHT

Zondag 15 maart kregen hij en zijn collega's te horen dat alle horeca plotseling dicht moest. "Dat moment was heel onwerkelijk", vertelt manager Rychenelle Lorist. "We kregen het om half zes te horen en moesten binnen een half uur sluiten. Veel mensen hadden net hun gerechten besteld. Ongelooflijk."
Nog geen week later stond er een buitenbar op het parkeerterrein van de Mauritshoeve, aangevuld met kassadames en een bord met daarop spek, appel en andere te bestellen 'toppings': de zogenoemde 'pannenkoekendrive' was geboren. "We moesten iets", vertelt Lorist, "het was back to basics."
Kok Myron de Gama bakt honderden pannenkoeken per dag.
Kok Myron de Gama bakt honderden pannenkoeken per dag. © RTV Utrecht

DIEPERE GESPREKKEN

Al maakte dat het misschien juist leuk, blikt ze terug. "Het is casual. Normaal gesproken heb je een mooi kassasysteem en nu doen we alles met de rekenmachine of uit ons hoofd. Wij staan ook lekker in onze gewone kleren." Ook het klantencontact is anders. Lorist: "Je hebt diepere gesprekken met gasten. Ze zijn vaak benieuwd hoe het met ons gaat en wij vragen hoe het met hen gaat. Dat maakt het persoonlijk."
Je hebt diepere gesprekken met gasten. Ze zijn benieuwd hoe het met ons gaat en andersom.
Rychenelle Lorist, restaurantmanager
De pannenkoekendrive bleek al gauw een succes. Vooral veel fietsers en wandelaars weten de plek te vinden. Ook vandaag. Twee mannen ('al een paar jaar met pensioen') genieten op een bankje in het weiland van hun pannenkoeken. Ze zijn op fietstocht. "Heerlijk, net wat je als wielrenner nodig hebt", besluiten ze.

INKOMSTENSCHADE

Zo rijden of lopen dagelijks tientallen tot honderden gasten door de pannenkoekendrive, al heeft dat de inkomstenschade eigenlijk niet kunnen beperken. "We hebben hiermee denk ik nog geen één procent verdiend van wat er normaal binnenkomt, maar dat nemen we voor lief. We hebben er veel nieuwe gasten bij gekregen voor de toekomst. Dat is ook belangrijk", zegt manager Lorist.
Wielrenners maken een tussenstop voor een pannenkoek: "Krachtvoer!"
Wielrenners maken een tussenstop voor een pannenkoek: "Krachtvoer!" © RTV Utrecht
Ze is dan ook blij dat morgen de deuren van het restaurant weer open kunnen. De regels zitten in haar hoofd gestampt, in de hoop dat alles goed gaat. De tafels binnen staan anderhalve meter uit elkaar en vanavond wordt ook het weiland volgezet met tafels en stoelen. "We zijn er klaar voor en hebben er veel zin in. Gaan met die banaan!", zegt Lorist.
Ik ben blij als ik vanaf morgen ook weer broodjes, salades en andere gerechten kan maken.
Myron de Gama, kok
Kok De Gama kan niet meer wachten om weer eens iets anders te maken dan pannenkoeken. Hij besluit: "Ik hoop dat ik hiermee de eigenaren een hart onder de riem heb gestoken, maar ben toch wel blij als ik vanaf morgen ook weer broodjes, salades en andere gerechten kan maken." Of hij dan geen stress krijgt? "Nee, je hoofd koel houden en lekker knallen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.