Horeca, theaters en musea vanaf nu weer open: dit zijn de regels

De Roskam in Houten.
De Roskam in Houten. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
PROVINCIE UTRECHT - We hebben er lang op wachten, en soms misschien wel van gedagdroomd tijdens de lockdown, maar om 12 uur vanmiddag zijn cafés en restaurants weer voor het eerst sinds 16 maart open. Ook musea, bioscopen en podia kunnen weer bezoekers ontvangen. In het openbaar vervoer is vanaf vandaag het mondkapje verplicht.
Aan de versoepelingen zijn wel verschillende regels en richtlijnen verbonden. Afstand houden is het devies en vaak is er ook een 'checkgesprek' vooraf, om risico's zo veel mogelijk uit te sluiten. Bij cafés en restaurants moet binnen gereserveerd worden. Er zijn binnen maximaal dertig gasten welkom. Sommige ondernemers vragen ook voor het terras te reserveren, maar dat is geen verplichting vanuit de overheid.
De Utrechtse wethouder Klaas Verschuure wenst de ondernemers alvast veel succes.

GEEN TIJDSLOTEN

Verschillende restaurants werken ook met tijdsloten, maar veel kroegbazen in Utrecht voelen daar niets voor. Ferdinand Maurits van café De Zaak. "We zullen er wel alles aan doen om de doorloop te bevorderen, maar om nou te gaan werken met een klok, dat vinden wij niet gepast."
Bij grand café Lebowski aan het Domplein geloven ze evenmin in al te rigoureuze aanpassingen. Het terras is een paar meter groter en er staan veel minder tafels op. Bij binnenkomst word je verwelkomd door een gastheer of - dame die je naar je tafel brengt, maar ook hier geen plexiglasschermen of reserveringen voor een tijdsslot. "Daarvoor kom je toch niet hier? Waarom wil je de stad in? Dat is toch voor de reuring, voor het onthaasten...Nee, dat gaan we dus niet doen."
Het menu bij Lebowski is wel aangepast, met meer gerechten die sneller op tafel kunnen, en verder zijn het vooral de genderneutrale toiletten die in het oog springen. Door de aparte dames- en heren-wc te schrappen kunnen er in ieder geval altijd twee mensen naar het toilet. "Daar hebben we nu twee bordjes met een theaterkoord waarachter je moet wachten. Als er geen bordjes zijn, is het toilet dus dicht en moet je even wachten."
QR-CODE
Wie naar café De Poort bij het Ledig Erf wil, doet er wel goed aan van tevoren te bedenken wanneer en hoelang hij naar het terras wil. Er wordt hier gewerkt met QR-codes waarmee je kunt bestellen én met online reserveringen. Op de banken buiten is - net als aan de overkant bij café Ledig Erf - met rood-witte tape duidelijk gemaakt waar je wel en waar je niet mag zitten. Pils, of iets anders, bestel je het liefst met een QR-code die op iedere tafel geplakt zit. Afrekenen gaat daarna ook digitaal.

NEUDE

Op de Neude staan grote hekken die de terrassen afschermen van de straat. Bij bijvoorbeeld De Beurs en De Luifel wordt gewerkt met drie QR-codes die op een kaart op tafel staan. Via een eerste QR-code kom je op de website van de cafés. De tweede QR-code brengt je naar de menu- en drankkaart. Bestellen kan bij het bedienend personeel, maar ook via Bramr. Om via deze app te bestellen scan je de derde QR-code op de kaart. Wie liever een fysieke menukaart wil, kan hierom vragen bij de medewerkers.
De bestelling zal worden neergezet op de zogenoemde afzettafel naast je tafel. Deze afzettafel deel je met de gasten die aan de tafel naast je zitten, op voldoende afstand uiteraard. Verder geldt dat gasten hun handen moeten vooraf desinfecteren. Ook wordt vooraf geïnformeerd naar je gezondheid en zijn er looproutes, posters en stickers.
Zo'n zestig horecagelegenheden in Utrecht hebben toestemming gekregen om hun terras uit te breiden. Bijna alle ondernemers schatten dat ze door de maatregelen uitkomen op zo'n 25 tot 30 procent van de normale bezetting. "We gaan gewoon beginnen met een controleerbare opstelling", zegt Ferdinand van De Zaak. "Als iedereen eraan gewend is denk ik dat we nog wel een stapje meer kunnen zetten, maar laten we gewoon beginnen op een manier die voor iedereen fijn is."
Kijk hieronder het Utrechtse 'horeca-heropeningslied'. Zo'n dertig ondernemers in de stad werkten er aan mee. De clip werd afgelopen maandag opgenomen.

MEGATERRAS

Horeca- en watersportlocatie Down Under aan de Laagravense plas in Nieuwegein is vandaag open met een megaterras. "Met een afmeting van meer dan voetbalveld is er de hele zomer genoeg ruimte voor terrasliefhebbers", aldus Down Under, dat spreekt van 'het grootste terras van de provincie Utrecht'. Bedrijfsleider Paul Gootjes. "We hebben de afgelopen tijd niet stil gezeten. De hele locatie is opgeknapt en het team kijkt ontzettend uit naar de opening."
Het restaurant is vanaf vandaag dagelijks geopend, het terras zal iedere donderdag tot en met zondag geopend zijn.
Het megaterras van Down Under.
Het megaterras van Down Under. © Down Under

VERTROUWEN

Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, ziet de opening van de horeca en musea op tweede pinksterdag met vertrouwen tegemoet. "In de afgelopen weken hebben we met elkaar laten zien dat we verstandig omgaan met de versoepelingen. Mijn complimenten hiervoor aan de samenleving", aldus Bruls.
"Ik zie deze nieuwe fase dan ook met veel vertrouwen tegemoet. De openstelling van bijvoorbeeld de horeca is een gezamenlijke uitdaging waar we dus ook met z'n allen voor verantwoordelijk zijn. Ik roep iedereen op om rekening met elkaar te houden en zich te houden aan de basisregels die nog steeds van kracht zijn, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en thuis blijven bij klachten. Zo houden we het coronavirus onder controle."

MUSEA

Een bezoekje aan een museum wordt de komende tijd misschien nog wel prettiger dan anders, want het zal vermoedelijk een stuk rustiger zijn. Je reserveert namelijk voor een tijdvak. Het maximale aantal bezoekers wordt bepaald aan de hand van de grootte van het museum. Met een groep komen is niet toegestaan, gezinnen zijn wel welkom.
De Museumvereniging heeft een 'protocol' opgesteld naar aanleiding van de RIVM-richtlijnen. Daarin staat uiteraard dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Het staat de musea vrij om hier op hun eigen manier invulling aan te geven. Bijvoorbeeld met looproutes, spatschermen of een bepaald aantal bezoekers per ruimte. Lang stilstaan zit er voorlopig niet in. Musea moeten de doorstroming bevorderen en opstoppingen voorkomen.

THEATERS EN BIOSCOPEN

Ook theaters, concertzalen en bioscopen mogen vanaf morgen vanaf 12.00 weer open voor maximaal 30 personen. Daarbij geldt: houd altijd 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook hier moet je reserveren en volgt een checkgesprek.

OPENBAAR VERVOER

Het Openbaar Vervoer gaat overmorgen weer volgens dienstregeling rijden. De bezitting wordt beperkt tot 40 procent, zodat er voldoende afstand kan worden gehouden. En let op: het is van belang dat je reis 'noodzakelijk' is en vanaf morgen al is een mondkapje verplicht voor iedereen boven de 13 jaar. Wie zich niet aan die laatste regel houdt, of bijvoorbeeld alleen een sjaal voor zijn mond houdt, riskeert een boete van 95 euro. Alle ov-regels staan in dit boekwerk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.