RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

In beeld: "Als kinderen lekker herrie maken komt het museum weer tot leven"


UTRECHT/HOUTEN - Het Utrechtse spoorwegmuseum is weer open. En daar zijn ze in het museum heel erg blij mee. Zonder publiek was het maar een dooie boel. Wij namen er vanmiddag een kijkje. En dat deden we ook in Houten, waar om klokslag om 12.00 uur het terras weer open ging bij Café Restaurant De Roskam.

 Voor het eerst sinds half maart gingen de deuren van het Spoorwegmuseum weer open... Voor het eerst sinds half maart gingen de deuren van het Spoorwegmuseum weer open... | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Op een normale pinksterdag trekt het Spoorwegmuseum zo'n drie- tot vierduizend bezoekers. Vandaag waren het er slechts 400. Die moesten wel eerst reserveren en bij binnenkomst moesten ze verklaren dat ze geen coronaklachten hebben.

 Het Spoorwegmuseum Het Spoorwegmuseum | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Maar ben je eenmaal binnen, dan heb je het museum zowat voor je zelf. Geen drukte, niemand die voor je staat, dus kan je op je gemak alles bekijken.

 Rustig aan... Rustig aan... | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Het museum heeft allerlei maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen elkaar tegenkomen. Zo staan er stoplichten bij expositiezalen en attracties. Nou ja, stoplichten? Om in de sfeer te blijven zijn het de lichten die je normaal bij een spoorwegovergang tegenkomt. Knippert het licht rood, dan mag je niet naar binnen.

Iedereen wordt geacht om 1,5 meter afstand te houden. En laat de spoorbreedte in Europa nu net 1,50 meter zijn. Daar maakt het museum natuurlijk gretig gebruik van. Stickers op de vloer helpen het je te onthouden.

 Afstand houden was niet zo moeilijk. Afstand houden was niet zo moeilijk. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Bij de horeca zijn de regels het scherpst. Je kan niet even snel een broodje scoren. Je moet langs een medewerker die je vragen stelt. Je krijgt een tafeltje toegewezen, en daarna moet je een vast parkoers lopen. Niemand heeft er moeite mee, en de kinderen al helemaal niet.

 Horeca in het Spoorwegmuseum. Horeca in het Spoorwegmuseum. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

En als je het al vergeet, wat de bedoeling is, dan zijn er voldoende borden om het je nog een keer uit te leggen.

 De regels. De regels. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

De procedure om binnen te komen is wat omslachtig. Bij de ingang word je gevraagd of je klachten hebt en of je gereserveerd hebt. Daar is ook de kassa, maar de meesten hebben al een kaartje gekocht. Halverwege het museum is nog een keer een kaartjescontrole met een dame achter plexiglas.

 Het kost even wat moeite om binnen te komen. Het kost even wat moeite om binnen te komen. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Lize de Regt smachtte naar een bezoek aan het museum. Ze was een paar weken geleden jarig, maar haar feestje viel door de lockdown bijna in het water. Deze kwieke oma wil haar verjaardag graag met haar kinderen en kleinkinderen vieren. En nu kan dat eindelijk weer, de eerste de beste dag wordt met beide handen aangegrepen. En dus gaat de hele familie op zijn paasbest met Pinksteren naar de treinen kijken.

 Eindelijk weer op pad met de familie... Eindelijk weer op pad met de familie... | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Evert Jan de Rooij werkt bij het Spoorwegmuseum. Hij heeft een glimlach van oor tot oor. "Wij zijn vandaag allemaal blij, want we zijn veel te lang dicht geweest", vertelt hij. "Het museum bruist weer, vooral als er kinderen binnen komen en herrie maken, dan komt het hele museum weer tot leven. Dat hebben we heel erg gemist."

 Ook de kindertrein reed weer vandaag. Ook de kindertrein reed weer vandaag. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Met 400 bezoekers lijkt het museum echter nog steeds uitgestorven. En dat klopt ook wel volgens De Rooij. De capaciteit van het museum - met in achtneming van de 1,5 meterregel - staat toe dat er ongeveer 1200 mensen per dag naar binnen kunnen. "We beginnen rustig aan, en gaan dan kijken wat er goed gaat en wat niet. En als het goed gaat, dan kunnen we het langzaam opvoeren."

 De treinen stonden weer te blinken. De treinen stonden weer te blinken. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Van langzaam opvoeren is in Houten geen sprake. Bij Café-restaurant De Roskam is het direct vol gas knallen geblazen.

 Proost! Proost! | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Uitbater Ben van Bentum heeft alles netjes op orde. Klanten moeten binnen een tafel reserveren en dat zorgt voor extra administratie. Maar in het zonnetje op het terras heeft Ben daar niet zo'n moeite mee. "Ik kijk er heel erg naar uit, en we hebben alles mee natuurlijk met dit lekkere weer. Vandaag is een win-win-situatie."

 Nog even wat rekenwerk doen. Nog even wat rekenwerk doen. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Overal in het café hangen dispensers met desinfectiemiddel. De Roskam heeft een stuk van het Plein in Houten erbij kunnen krijgen van de gemeente. "Zo halen we driekwart van onze normale capaciteit. En dat is nodig ook, want we zien wel de bodem, na elf weken verplichte sluiting. Dus dit komt gelukkig net op tijd."

 Hygiëne staat hoog in het vaandel... Hygiëne staat hoog in het vaandel... | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Even na 12.00 uur stroomt het terras al vol. Het ziet er een beetje ongezellig uit, de tafeltjes die zo ver uit elkaar staan. Maar het heeft ook voordelen, kinderen kunnen er spelen zonder direct overlast te geven. En het bedienend personeel heeft uiteraard alle ruimte.

 Genoeg ruimte, maar en eindelijk weer een beetje leven in de brouwerij... Genoeg ruimte, maar en eindelijk weer een beetje leven in de brouwerij... | Foto: Marc van Rossum du Chattel

En al is het pas 12.00 uur, het duurt niet heel lang voor de eerste klant een biertje besteld. Een vers getapt koud biertje in de kroeg. Een groot deel van Houten, en de rest van de provincie hunkerde naar dat moment.

 Eindelijk weer een biertje van de tap. Eindelijk weer een biertje van de tap. | Foto: Marc van Rossum du Chattel

Net als fietsen zijn er meer dingen die je niet verleerd, ook niet als je elf weken verplicht thuis zit. Het personeel loopt net zo makkelijk met schalen, schotels en borden van de keuken naar het terras. Niets dat blije gezichten, ook bij het personeel. "Oh wat heb ik dit gemist", verzucht een serveerster.

 Lunch... Lunch... | Foto: Marc van Rossum du Chattel


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -