Pinksteren rustig verlopen ondanks lekker weer en versoepelingen

PROVINCIE UTRECHT - Met argusogen werd gekeken naar Pinksteren: zou het niet te druk worden met dat lekkere weer en al die versoepelingen? Maar op wat incidenten na, en een verontrustend grote demonstratie in Amsterdam, ging het eigenlijk heel goed met het naleven van de coronarichtlijnen. Zeker ook in de provincie Utrecht. De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op de eerste dag van de versoepelingen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd.
Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei "vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio's" bij de heropening van de horeca en de terrassen. Hij plaatste daarbij wel een 'maar', want het is nog even de vraag hoe het 's avonds gaat bij de cafés als er ook flink is gedronken. "Het is nog maar een middag, dat is de kanttekening die je moet plaatsen."
Pinksteren is volgens Bruls landelijk gezien niet heel veel anders verlopen dan de andere vrije dagen in dit voorjaar. "De openstelling van de horeca verliep rustig, maar opvallend is dat ook nu weer veel mensen naar het strand, naar parken en recreatiegebieden zijn getogen. Daar blijven mensen op zulke dagen toch heel graag naartoe gaan. Dat blijft een uitdaging. Soms hebben we maatregelen moeten nemen, zoals rond recreatiegebieden en outletcentra."
Volgens voorzitter van Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin was het op sommige plekken te druk om in te grijpen. "Bij de horeca ging het allemaal redelijk goed. Maar op sommige plekken was het te druk, zoals op het strand van Scheveningen. Daar liepen mensen hutje mutje. Je kan er dan wel drie aanpakken, maar als er zo'n 1500 mensen rondlopen is het niet te doen. Dan wordt het willekeur. Boa's op die plekken hebben mensen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd."
In de Utrechtse parken en de recreatiegebieden in Midden-Nederland was de drukte over het algemeen goed beheerbaar. In het Griftpark en Julianapark waren vakken en cirkels aangebracht en dat leek goed te werken.

EEM

Langs de Eem in Eemdijk wat het vandaag ook wat te druk en luidruchtig met muziekinstallaties. Uiteindelijk gingen agenten en handhavers gezamenlijk naar de ligweide aan de Loswal. Met een megafoon werd iedereen opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden en de vele muziekinstallaties uit te zetten vanwege overlast voor omwonenden. Als er binnen vijftien minuten niet werd gereageerd zou de poliie gaan bekeuren, werd er omgeroepen. Er werd gemopperd, maar toen de agenten en de boa's persoonlijk in gesprek gingen, kwam het goed.
Ook bij de Vinkeveense Plassen was het druk. De gemeente De Ronde Venen riep vanmiddag op om niet met de auto te komen.

HORECA

Horecavoorman Dirk Beljaarts heeft op een rondreis langs enkele plaatsen in Nederland vooral opluchting geproefd onder de ondernemers en gasten op de terrassen. De directeur van Koninklijke Horeca Nederland ( KHN) bespeurde dat de heropening van de horeca vooral rustig en beheerst is verlopen.
"Ik heb geen gekte gezien, geen rijen of ander gedoe. Alles verliep heel kalm. In gesprekken met gasten hoorde ik ook vaak terug dat mensen het zien als een beloning voor hun goede gedrag. Ze hebben zich goed aan de coronamaatregelen gehouden en nu mogen ze als dank weer het terras op en naar de restaurants", aldus Beljaarts.
Zijn eigen bevindingen komen volgens hem overeen met het beeld in heel Nederland. Circa 35 contactpersonen en 240 regiobesturen lieten via het netwerk van Koninklijke Horeca Nederland weten dat de heropening overal prima verloopt. "Ik kreeg in berichtjes heel vaak een opgestoken duimpje terug en daar word ik heel erg blij van."

BIOSCOPEN

Ook de theater en bioscopen mochten hun deuren weer openen. Er werden op reservering slechts dertig mensen binnengelaten in elke filmzaal. De dag verliep succesvol en zonder problemen, laat bioscoopketen Pathé weten. "We kijken terug op een erg goede dag," zegt een woordvoerster. "Zo'n 14.000 mensen hebben onze bioscopen bezocht. De meeste van onze voorstellingen waren uitverkocht. De sfeer was ontspannen en alles verliep rustig."

MUSEA

Musea die rond het middaguur eindelijk weer hun deuren mochten openen na de lockdown wegens het coronavirus blikken tevreden terug. Wegens corona moesten zij zich houden aan de richtlijnen van de overheid en moesten ze extra maatregelen treffen zodat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.
Het Spoorwegmuseum in Utrecht verwelkomde vandaag veel minder bezoekers dan normaal, zo'n 400. Onze verslaggever Marc van Rossum du Chattel was een van hen. Hij maakte de volgende (foto)-reportage.

MONDKAPJES IN DE TREIN

Treinreizigers bleken vandaag goed op de hoogte van de verplichting dat ze in het openbaar vervoer een mondkapje moeten dragen. Dat concludeerde de NS na de eerste dag van de nieuwe maatregel.
"Omdat het tweede pinksterdag was, waren er een stuk minder reizigers. Maar de meeste mensen die reisden, wisten dat ze een mondkapjes moesten dragen. Alleen voor de buitenlandse reizigers geldt dat niet altijd. Maar het wordt in het Nederlands en Engels op de stations omgeroepen, dus mensen weten dan alsnog dat ze een mondkapje moeten aanschaffen", aldus een woordvoerster van de NS.
De mondkapjes zijn onder meer te koop in de kiosken op de stations en er zijn ook mondkapjesautomaten, onder meer in het Utrechtse Hoog Catharijne.
Politie langs de Eem.
Politie langs de Eem. © Healzzy2go
De NS is zeker in deze fase nog coulant met het uitdelen van boetes. "Het is toch allemaal nieuw en niet iedereen heeft het nog helemaal scherp."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.