Middelbare scholen mogen weer open: 'Leerlingen moeten nieuwe routine ontwikkelen'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf vandaag mogen middelbare scholen weer open. Bij het 't Atrium in Amersfoort beginnen ze met een 'incheck-dag'. Rector Muriëlle Springer: "Om even te ervaren hoe het is om weer op school te zijn."
Want er is nog al wat veranderd op school sinds de verplichte sluiting op 16 maart. Leerlingen moeten een nieuwe routine ontwikkelen, zegt rector Springer. "Ze moeten via een specifieke ingang naar binnen, een specifieke route lopen, hun handen desinfecteren. Nou, en daarin worden ze vandaag meegenomen door hun mentor."
Hoewel er een dringend appèl wordt gedaan om scholen weer (deels) te openen, is de opening niet verplicht. Een school zou er ook voor kunnen kiezen om na de zomervakantie pas weer de poorten te openen. Voor 't Atrium was er geen twijfel mogelijk: de school gaat open. "Ik vind dat ook wel je plicht", zegt Springer. "Als je realiseert dat die kinderen vanaf half maart thuis zitten en je zou pas in september weer opengaan dan heb je kinderen bijna een half jaar thuis zitten. Ik vind dat onverantwoord."
Maar minstens zo belangrijk is dat de school nu tot de zomervakantie de tijd heeft om haar draai te vinden. "Omdat we niet moeten verwachten dat in september die 1,5 meter samenleving ineens weg is. Dit is een periode om te merken wat werkt wel en wat werkt niet. En dat kunnen we dan volgend schooljaar weer oppakken."

LERARENTEKORT

Springer deelt de taken van een school ten opzichte van haar leerlingen in grofweg drie categorieën in. Twee van die taken moeten op school plaatsvinden: het ontwikkelen van de leerlingen op sociaal en op persoonlijk vlak. De derde taak is de kennisoverdracht, het lesgeven zelf.
Dat kan prima online, is de laatste maanden gebleken. "Dat zou ook een uitkomst kunnen bieden voor het lerarentekort", zegt de rector. "Nu is de focus om het vandaag goed te laten lopen, maar af en toe kijk ik ook alvast een beetje vooruit naar volgend schooljaar. En verder."
Het Amersfoortse 't Atrium is een van de scholen die weer de deuren opent

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.