Geen taart, wel raamvisite bij 898ste verjaardag van Utrecht

© RTV Utrecht / Kim Bernard
UTRECHT - Het vieren van je verjaardag gaat in coronatijd net een beetje anders dan normaal. Maar met enkele aanpassingen is er natuurlijk geen reden om helemaal niet bij een verjaring stil te staan. Zeker als het onze stad betreft. Want vandaag is Utrecht maar liefst 898 jaar oud geworden. "We hebben helaas geen taart, maar wél raamvisite."
Erik Plomp is projectleider publieksprogramma bij Het Utrechts Archief en wilde, ondanks corona, tóch een klein feestje vieren in het kader van de Utrechtse verjaardag. En - toevallig passend bij de coronamaatregelen - is dat een raamvisite. "Het document ligt altijd achter glas, omdat het erg kwetsbaar is. Het perkament is gemaakt van kalfsleer. Het klimaat in zo'n vitrine kunnen we beheersen en het mag ook maar een paar dagen per jaar tentoongesteld worden."
Vandaag is Het Utrechts Archief voor het eerst in lange tijd weer geopend voor publiek, dat vandaag en morgen het bijzondere stadsdocument, waarin het stadsrecht en het tolrecht staan vermeld, kan bezichtigen.
Volgens Plomp is er ruimte genoeg voor iedereen. "Het is nog niet erg druk bij ons. Ik denk dat veel mensen deze weken bij de Rijksmusea hun kans grijpen, nu de toeristen de stad uit zijn. Je kunt bij ons goed afstand houden. Zelfs op onze hoogtijdagen zijn er hier minder mensen dan het maximum dat binnen mag met de coronamaatregelen."
De 898ste verjaardag van de stad Utrecht is de opmaat naar de grote viering over twee jaar. Dan wordt de stad 900 jaar oud en wordt er écht groots uitgepakt. Burgemeester Jan van Zanen roept Utrechters op om alvast na te denken over deze viering. "Toch wilde ik nu ook alvast een klein feestje vieren", zegt Plomp. "Iedereen viert tenslotte toch de verjaardag van zijn kind?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.