Amersfoortse #metoo-fotograaf hoort opnieuw jarenlange straf eisen

© Pixabay
AMERSFOORT - Tegen een fotograaf uit Amersfoort is in hoger beroep opnieuw drie jaar en zeven maanden gevangenis geëist voor het aanranden of verkrachten van zes jonge modellen tijdens fotoshoots en audities.
De inmiddels 48-jarige man werd in 2018 veroordeeld voor de misdrijven. Hij kon zich niet in het vonnis vinden en ging in hoger beroep. Francisco G. zou de slachtoffers hebben betast, nadat hij ze hun kleren had laten uittrekken. Dat gebeurde tussen 2010 en 215 in zijn woonplaats Amersfoort en in de Dominicaanse Republiek.
Volgens het OM heeft de fotograaf misbruik gemaakt van zijn positie, zelfs nadat hij al meerdere keren was gewaarschuwd dat zijn gedrag niet deugde. De zaak kwam aan het licht toen een vrouw direct na een shoot de politie belde. Forensisch onderzoek wees uit dat de man met zijn vingers haar vagina was binnengedrongen. Verder onderzoek leidde uiteindelijk tot aangiftes van tien vermeende slachtoffers.
Het OM blijft erbij dat de eerder toegekende straf terecht is, al eiste de officier van justitie indertijd zelfs zes jaar. In het vonnis uit 2018 stond dat er voor de vier andere aangiftes tegen de man niet genoeg bewijs was. De rechter gaf Francisco G. een celstraf van vier jaar en trok daar nog vijf maanden van af omdat het proces ongebruikelijk lang had geduurd. De uitspraak van het Hof wordt over twee weken verwacht.
Meldpunt Modelfotografie waarschuwt: Helpen uitkleden is 'not done' (Reportage uit 2017)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.