RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Black Lives Matter-demonstratie vrijdag in Utrecht

UTRECHT - In Utrecht staat vrijdag een demonstratie tegen racisme gepland. De locatie is nog onbekend maar de actie zou moeten plaatsvinden in de avond, tussen 18.30 uur en 20.30 uur. De actievoerders hebben het protest aangemeld bij de gemeente. Die laat weten dat de demonstratie-aanvraag nog in behandeling is.

Aanleiding voor het protest is de dood van George Floyd in Minnesota. De zwarte Amerikaan overleed op 25 mei nadat een agent hem minutenlang op de grond had gedrukt met een knie in z'n nek.

'OOK PROBLEEM IN NEDERLAND'
"Het geweld in de Verenigde Staten is al eeuwenlang een probleem. Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen is echter niet enkel een Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en de rest van Europa manifesteert", schrijft de organisatie van het Utrechtse protest op Facebook. Zij willen met de actie aandacht vragen voor racisme in Nederland en Europa en solidariteit laten zien.

Gisteren werd in Amsterdam een vergelijkbare actie gehouden. Daar kwamen duizenden mensen op af, waardoor er geen anderhalve meter afstand gehouden werd. Het kwam burgemeester Femke Halsema op veel kritiek te staan.

'AFGRIJZEN'
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zegt "met afgrijzen" naar de beelden uit Amsterdam te hebben gekeken. "Het ging om 5000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers.

Kuipers doet geen nieuwe oproep aan burgemeesters om kritisch te zijn over demonstraties. "Die oproep ligt er al, er waren namelijk gewoon afspraken over gemaakt." Maar de demonstratie op de Dam was volgens Kuipers "niet conform de afspraken".

'TOCH STEM LATEN HOREN'
Mede-organisator Leroy Lucas van het protest in Utrecht laat weten dat de gemeente niet tegen de demonstratie is, maar wel vindt dat het veilig moet gebeuren. "Dat snappen wij. Wat er gisteren in Amsterdam is gebeurd, is nu eenmaal gebeurd. Dat kon niemand voorzien. Wij proberen er samen met de gemeente uit te komen en iets neer te zetten dat eer doet aan het feit dat Covid er is en zodat we tóch onze stem kunnen laten horen."

De gemeente Utrecht zegt dat de veiligheid en inrichting van demonstraties de verantwoordelijkheid van de organisatie zijn, maar dat daarbij wel de coronamaatregelen moeten worden nageleefd. "Samen met de organisatoren gaan we kijken hoe de demonstraties zo goed en veilig mogelijk ingericht kunnen worden, met inachtneming van de coronamaatregelen. Het treffen van de maatregelen is primair de verantwoordelijkheid van de organisator zelf."

ACTIES
Vanavond staan ook acties in Den Haag en Groningen gepland. Daar zijn inmiddels maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat demonstranten genoeg afstand kunnen houden.

Zo is het protest in Den Haag verplaatst van de binnenstad naar het Malieveld, waar meer ruimte is. Morgen staat ook een demonstratie gepland in Rotterdam.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -