Bijenzwerm-opvangcentrum gestart in Soest: 'We hadden 70 kasten en dat was te weinig'

SOEST - De imkersvereniging Eemkwartier hoopt dat er dit jaar veel bijen opgevangen kunnen worden in het nieuwe opvangcentrum in Soest. De plek is opgezet omdat er steeds meer bijenzwermen bijkomen en er was niet genoeg capaciteit om ze op te vangen.
"Meestal hebben imkers wel kastjes over waarin die bijen opgeborgen kunnen worden. Maar afgelopen jaar hadden we 70 kasten en dat was te weinig. Een imker die geen kastjes meer heeft maar wel een zwerm wil onderbrengen, kan daar heen rijden en dan wordt de zwerm in zo'n kastje gestopt", aldus Piet van Dijk, secretaris van de imkersvereniging.
De vereniging is dagelijks in de weer om de zwermen te vangen. Zo komen ze ze ophalen bij mensen die een zwerm in hun tuin of buurt aantreffen in de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Nijkerk.
Van Dijk: "Er is veel onderzoek gedaan waarom ze zo zwermenlustig zijn. Op een gegeven moment zijn er allerlei redenen. Bijvoorbeeld het volkje kan te groot worden of de koningin vindt het te druk worden. Er zijn dus allerlei redenen, maar op een gegeven moment beslist de koningin om weg te gaan."

KONINGIN

In het voorjaar, als het bijenvolk snel groeit, besluit de koningin in een bijenvolk om dus te vertrekken. Zij neemt daarbij de helft van het volk mee, dat zich op de reis heeft voorbereid door zichzelf vol te eten met honing om te kunnen overleven.
Van Dijk: "Als een volk echt groot is, dan bestaat het uit 60.000 bijen. Maar meestal zijn ze wat kleiner: tussen de 10.000 en 30.000 bijen. Wij willen ze graag vangen. Niet omdat we zo graag bijen houden maar omdat ze in een gesteende wereld niet zoveel overlevingskansen hebben. Er zijn nog maar weinig geschikte bomen, dus gaan ze snel naar een schuur of een dak toe en dat geeft veel overlast."
Imkersvereniging Eemkwartier heeft een speciaal bijencentrum opgericht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.