Theater mag open, maar de bühne blijft leeg

UTRECHT - Het is voor veel culturele instellingen nog steeds passen en meten. Bioscopen en theaters hebben looplijnen gecreëerd en in- en uitgangen op elkaar aangepast. Zo loopt niemand elkaar in de weg.
Bioscopen, concertzalen en theaters hebben sinds gisteren de deuren weer geopend. De instellingen mogen deze maand maximaal dertig personen tegelijk per afzonderlijke ruimte ontvangen, maar dat levert nog niet heel veel enthousiasme op. "We zien dit als een periode dat we het even moeten uit gaan proberen", vertelt Hans Overberg, hoofd technische dienst bij het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
Bioscopen, concertzalen en theaters weer open, maar hoe? Verslaggever Jordi de Jong in UNieuws
NIEMAND DE BÜHNE OP
In hotel-theater Figi in Zeist is het bioscoop- en theatergedeelte van het hotel afgesloten, om zo het contact tussen bezoekers zoveel mogelijk te beperken. De maatregelen zijn uitgetekend, maar vooralsnog gaat niemand de bühne op.
"We hebben de afweging gemaakt om het theater in juni dicht te houden", zegt directeur Victoria Ruijs. "In juli openen de Ashton Brothers het theater met een show die coronaproof is, en die voor het grootste deel al uitverkocht is. Die gaan van tevoren in quarantaine, zodat ze gezond kunnen optreden."

GEDICHTJES OP HET TERRAS

Ook bij de Stadsschouwburg in Utrecht en Amersfoorts theater De Flint staat in juni nog niemand op de planken. "We proberen dat eerst op het terras met kleine gedichtjes, een cabaretier of iets anders theatraals", vertelt hoofd programmering Ivette van Ooijen van de Utrechtse Stadsschouwburg.
"Wij hebben op het terras een podiumpje gebouwd en beginnen vrijdag met de Flint Festival Sessies", aldus directeur Harold Warmelink. "Zo kunnen festivals toch een beetje doorgaan. Maar met 30 man in het theater dekt het de kosten natuurlijk niet."

'BIOSCOOP OPMAAT NAAR THEATER'

Ook moeten er net als in de horeca stoelen gereserveerd worden. Het Louis Hartlooper Complex voorziet problemen. "Je krijg natuurlijk een probleem als mensen stoel 1 en 2 hebben gereserveerd en als eerste binnenkomen, en daarna gasten voor stoel 7 en 8 daarlangs moeten", vertelt hoofd technische dienst Hans Overberg.
Zo ziet Figi het ook. "En de dertig man in de bioscoopzaal is de opmaat naar honderd man in het theater vanaf juli", zegt Ruijs.

BESMETTINGSGEVAAR VAN ZINGEN

Waar sommige instellingen kiezen om bepaalde ruimtes nog niet te openen, hebben andere instellingen bijna geen keuze. "Wij zouden binnen zestien mensen kunnen hebben, maar dat is financieel echt onhaalbaar", aldus directeur Marlies Timmermans van poppodium Ekko in Utrecht. "Daarnaast is het podium tien meter breed, en moet tussen zanger en band en band en publiek acht meter afstand zitten, omdat het besmettingsgevaar van zingen nog niet duidelijk is. Dan houden we twee man publiek in de zaal over."
Daarom wil Ekko ook buiten dingen organiseren, maar daarbij loopt de instelling tegen de huidige regels aan. "Elke twee weken is er wel een persconferentie en pas daarna kun je een vergunningsaanvraag indienen. Het duurt te lang voordat je iets kunt ontwikkelen. Daarom zouden we graag een onderscheid zien tussen kleine en grote evenementen, omdat nu alles verboden is. Als wij buiten dezelfde richtlijnen kunnen hanteren voor wat anderen binnen hanteren, is het buiten net zo veilig."

BEWEGINGSVRIJHEID

De instellingen verwachten meer bewegingsvrijheid vanaf 1 juli, als er honderd bezoekers per ruimte mogen worden toegelaten. Dan starten de theaters zoals de Utrechtse Stadsschouwburg, de Amersfoortse Flint en Figi in Zeist met de eerste voorstellingen.
"Ook dan draai je maar op twintig procent van je capaciteit", aldus directeur Ruijs van Figi. "Maar we zijn wel heel blij dat dan weer theater mogelijk is en we mensen kunnen ontvangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.