RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vakanties onder voorwaarden mogelijk, kinderen verspreiden corona amper en forse daling op IC


PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
In het kort:

- Zomervakanties zijn mogelijk, maar niet overal
- Kinderen verspreiden corona amper
- Forse daling op intensive cares
- Doorverwijzing naar ziekenhuis komt weer op gang
- …ťn persoon overleden en ťťn ziekenhuisopname in provincie Utrecht
- Het liveblog van gisteren vind je hier
20.37 uur   Utrecht Pride online
Vanwege corona gaat de botentocht aanstaande zaterdag van Utrecht Pride niet door. Maar de organisatie roept mensen op online aandacht te besteden aan homo-emancipatie. "Hang een vlag uit je raam, spreek een videoboodschap in, versier je etalage, maak jouw mooiste pride-selfie of schrijf een gedicht."
20.09 uur   Vanaf 15 juni meer bezoek mogelijk in verpleeghuizen
Verpleeghuisbewoners mogen al vanaf 15 juni meerdere bezoekers ontvangen. Dat is een maand eerder dan het kabinet zich tot dusver voornam. De corona-epidemie is inmiddels zo beteugeld dat de snellere verruiming mogelijk is, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Verpleeghuizen gingen in maart op slot voor bezoek om de opmars van het coronavirus daar te stoppen. Die maatregel viel bewoners en hun naasten erg zwaar. "De bezoekersregeling is heel heftig geweest en is eigenlijk niet meer vol te houden", zei De Jonge na coronacrisisberaad van het kabinet.


20.07 uur   Minister De Jonge: in voortgezet onderwijs 'iets voorzichtiger'
De regels voor jongeren boven de 12 jaar worden "stap voor stap" iets versoepeld, zegt 'coronaminister' Hugo de Jonge. Maar omdat het coronavirus bij kinderen tussen de 12 en 17 jaar toch sneller om zich heen lijkt te grijpen, is het kabinet voor het voortgezet onderwijs "iets voorzichtiger" met het laten vieren van de teugels dan bij het basisonderwijs.

In het primair onderwijs "wordt telkens bevestigd wat we dachten, namelijk dat kinderen een kleinere rol spelen in de verspreiding, minder ziek worden en milder ziek worden", zegt de minister over het nieuwe onderzoek van het RIVM naar corona onder kinderen. Voor oudere kinderen geldt dat in mindere mate, daarom is het kabinet voorzichtiger.


19.45 uur   Vakanties onder voorwaarden mogelijk vanaf 15 juni
"Het korte antwoord is dat we deze zomer inderaad op vakantie kunnen", begon Mark Rutte zijn persconferentie. "Maar niet zomaar overal en er zijn onzekerheden." Zo mag er alleen worden gereisd naar landen waarvan het reisadvies op geel staat. Daar vallen naar verwachting vanaf 15 juni populaire vakantielanden onder als Duitsland, BelgiŽ en ItaliŽ.

Rutte heeft goede hoop dat voor 5 juli ook nog Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland aan dit rijtje worden toegevoegd. Veel landen moeten nog beslissen of ze toeristen toestaan en onder welke voorwaarden.

Binnen Europa wordt voor Groot-BrittanniŽ en Zweden voorlopig een uitzondering gemaakt. Volgens het Kabinet kleven er nog te veel gezondheidsrisico's aan het bezoeken van deze landen.

In eigen land op vakantie gaan is volgens Rutte geen probleem. "Maar het openbaar vervoer blijft voor noodzakelijke reizen. Pak de fiets of auto en houd je aan alle basisregels," zegt Rutte.


18.49 uur   Persconferentie Mark Rutte en minister Hugo de Jonge
Om 19.00 uur gaven premier Rutte en minister De Jonge een persconferentie over de coronacrisis. Die ging vooral over de mogelijkheden van toerisme in de zomervakantie.

Gisteren werd bekend dat Nederlanders vanaf 15 juni weer op vakantie kunnen naar de meeste Europese landen. De landen in het Schengengebied gaan van de code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel.
18.04 uur   Kinderen verspreiden corona amper
Onderzoek van het RIVM bevestigt het beeld dat kinderen geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding van het coronavirus. De onderzoekers hebben daar althans "geen aanwijzingen" voor gevonden.

"Kinderen kunnen wel degelijk geÔnfecteerd raken, maar transmissie vindt vooral plaats tussen volwassen leeftijdsgenoten en van volwassen gezinsleden naar kinderen", schrijven de wetenschappers. Ze baseren zich zowel op eigen onderzoek als op wetenschappelijke studies uit het buitenland. "Transmissie onder kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen, zoals bij influenza bekend is, lijkt minder vaak voor te komen", luidt de conclusie.


17.00 uur   Recreatiesector woedend op Kabinet
Het besluit om sanitaire gebouwen op campings voorlopig nog gesloten te houden, werkt op den duur compleet averechts. Door dat besluit zitten ouderen, gezinnen met kinderen en buitenlandse gasten straks allemaal tegelijk op de camping, wat het risico op coronabesmettingen juist groter maakt.

Dat schrijft brancheorganisatie HISWA-RECRON woensdag in een woedende brief aan premier Mark Rutte, de ministers Ferd Grapperhaus en Hugo de Jonge en staatssecretaris Mona Keijzer. De brancheorganisatie eist dat het verbod onmiddellijk wordt opgeheven "om ondernemers in de sector ůůk de kans te geven te overleven. Zij zijn er klaar voor."


16.56 uur   Basisscholen 8 juni helemaal open
De basisscholen gaan vanaf 8 juni weer helemaal open. Dat heeft het kabinet besloten, bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf. Het kabinet mikte al op die datum, maar hield nog een slag om de arm voor het geval het coronavirus opnieuw de kop zou opsteken.


16.21 uur   Telefoon roodgloeiend bij GGD
Het regionale coronacallcenter van de GGD in Utrecht (GGDrU) heeft gisteren een derde meer telefoontjes ontvangen ten opzichte van maandag, toen de speciale coronalijn van de GGD openging. Gisteren namen de 35 medewerkers gezamenlijk 1250 telefoontjes op, terwijl dat er maandag nog 950 waren.

Bij het coronacallecenter in het provinciehuis van Utrecht gaat de telefoon contstant16.08 uur   Grote daling op IC
Op de intensive cares liggen nu nog 116 patiŽnten met het coronavirus. Dat zijn er 38 minder dan op dinsdag. Het is de grootste daling in lange tijd. Alle ic-patiŽnten liggen in Nederland, niemand ligt meer in Duitsland, laat het Landelijk CoŲrdinatiecentrum PatiŽnten Spreiding (LCPS) weten.


15.18 uur   Doorverwijzing komt weer op gang
Huisartsen hebben vorige week meer dan 100.000 mensen doorverwezen naar een ziekenhuis of een kliniek. Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal verwijzingen boven die grens uitgekomen, zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Doordat het aantal coronapatiŽnten snel toenam, met name in maart, moesten ziekenhuizen de reguliere zorg stilleggen. Volgens de NZa ligt het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen op 80 procent van het niveau voor de corona uitbraak. Het aantal verwijzingen naar ggz-instellingen is gestegen tot 85 procent van "het verwachte aantal verwijzingen".


15.15 uur   Geringe stijging in provincie
In de provincie Utrecht is sinds gisteren ťťn nieuwe sterfgeval door Covid-19 gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames in de regio steeg eveneens met ťťn en staat nu op 873.

Het totaal aantal coronadoden in de provincie is 414. Dat blijkt uit de dagelijkse rapportage door het RIVM. Het aantal regiogenoten dat positief is getest op het coronavirus is nu 3672, een stijging van 12 ten opzichte van een dag eerder.12.09 uur   FinanciŽle compensatie voor verenigingen die oud-papier niet kunnen ophalen


11.38 uur   Utrechters met schulden kunnen bellen en WhatsAppen met gemeente
Het wordt Utrechters met een eerste betalingsachterstand makkelijker gemaakt om contact op te nemen met de gemeente. Via telefoonnummer 030-2865211 of 06-23365052 (WhatsApp) kunnen schulddienstverleners mensen met schulden op weg helpen.

"Een lage drempel om aan te kloppen voor hulp heeft altijd al prioriteit gehad. Maar juist nu doen we er alles aan om iedereen te bereiken. Daarom stellen we naast de bestaande hulp en ondersteuning vanuit de buurtteams tijdelijk twee nieuwe ingangen open", aldus wethouder Voortman in een gemeentelijk bericht.


10.09 uur   Al bijna 16.000 afspraken voor coronatest
Via het landelijke afsprakennummer voor een coronatest zijn al bijna 16.000 afspraken gemaakt. Er zijn intussen bijna 9600 tests afgenomen en 94 mensen positief bevonden. Dat meldt de GGD.

De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging maandag om 08.00 uur open en aanvankelijk was de toestroom zo groot dat de systemen overbelast raakten. Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen die klachten hebben die aan het coronavirus doen denken. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd.

De GGDen denken dat het aantal afspraken dat dagelijks kan worden gemaakt in de loop van de week nog verder zal groeien.


09.59 uur   Verlopen rijbewijzen tijdelijk langer geldig


08.19 uur   175.000 OV-reizigers overwegen aanschaf auto
175.000 mensen die normaal gesproken met het openbaar vervoer reizen, willen een auto kopen. Dat blijkt uit onderzoek dat BOVAG heeft laten uitvoeren onder 1185 consumenten.

57 procent van de ondervraagden zegt meer met de auto te gaan reizen. Het gros heeft al eigen vervoer, terwijl 1 op de 12 zegt een auto te zullen gaan kopen. In absolute aantallen komt dat neer op 175.000 personen. De Nederlandse autobedrijven realiseerden afgelopen maand dan ook de op een na hoogste occasionverkoop ooit. De vakhandel leverde vorige maand 111.146 gebruikte personenauto's af. Dat is 5 procent minder dan de ruim 117.000 occasions vorig jaar mei, maar meer dan in die maand van alle voorgaande jaren.


07.02 uur   Recreatiegebied De Gravenbol bij Wijk bij Duurstede weer open
Vandaag is iedereen weer welkom in recreatiegebied De Gravenbol in Wijk bij Duurstede. Aanvankelijk zou het gebied pas op 1 juli weer open zijn voor het publiek, maar de gemeente besloot die datum naar voren te halen.

"Iedereen is welkom met inachtneming van de 1,5 meterregel. Dat is sneller dan gepland", zegt burgemeester Iris Meerts van de gemeente Wijk bij Duurstede. "Ik ben hartstikke blij dat we open kunnen." Ook de toiletvoorziening op het terrein is vanaf vandaag geopend.

Meerts vraagt mensen wel hun gezonde verstand te gebruiken, zo zei ze vanochtend op Radio M Utrecht:06.35 uur   Kabinet geeft duidelijkheid over basisscholen en zomervakantie
Het crisisteam van het kabinet buigt zich vandaag over de vraag of ons land nog verder van het slot kan. Zo krijgen Nederlanders vermoedelijk vanavond te horen dat ze binnenkort weer makkelijker binnen Europa op vakantie kunnen, melden ingewijden. Basisscholen krijgen uitsluitsel of ze volgende week inderdaad weer helemaal open mogen. Nu krijgen kinderen nog halve schoolweken les.

Het kabinet kreeg steeds vaker vragen naar de mogelijkheden om op vakantie te gaan. Niet-noodzakelijke reizen worden nu nog ontraden. Dat maakt het vaak moeilijk om een reisverzekering te vinden of een vlucht te boeken. Vanaf 15 juni krijgen reizigers naar de meeste Europese landen alleen nog het advies bedacht te zijn op risico's, zeggen Haagse bronnen.


06.17 uur   Antistoffen bij 5,5 procent van bloeddonors
Ongeveer 5,5 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt. Dat concludeert bloedbank Sanquin uit een tweede onderzoek onder 7000 vrijwilligers die tussen 10 en 20 mei plasma of bloed hebben gedoneerd aan de bloedbank, meldt de NOS. Begin april was dat nog ongeveer 3 procent.

Het percentage kan nog een klein beetje veranderen, zegt Hans Zaaijer, hoogleraar en arts-microbioloog bij Sanquin. "We hebben het onderzoek bijna afgerond, maar we zijn nog bezig met een paar laatste checks. Het uiteindelijke percentage kan daardoor een half procent hoger of lager uitvallen."05.27 uur   Bunschotens orgel met mondkapjes coronaproof gemaakt
Het orgel in de Bunschotense Petrakerk is met coronabeschermingsmiddelen behandeld. Nu er weer beperkt kerkgangers tot de diensten worden toegelaten, dertig maximaal, worden de lucht en de klank die uit het orgel komen gedempt met mondkapjes.05.11 uur   Poli voor nazorg coronapatiŽnten in UMC Utrecht
CoronapatiŽnten die op de intensive care hebben gelegen kunnen tijdens hun revalidatie terecht bij een nieuwe afdeling van het UMC Utrecht. Het ziekenhuis start vandaag een poli voor nazorg.

Het herstel na COVID-19 gaat gepaard met onder meer afgenomen spiermassa, maar in een aantal gevallen ook met mentale klachten. Zowel patiŽnten als familieleden hebben de afgelopen periode veel stress en verdriet gekend.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -