Utrecht vernoemt nieuwe boulevard naar Anne Frank

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - In de nieuwe wijk Merwerdekanaalzone wordt een boulevard naar Anne Frank vernoemd. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen aan de Utrechtse gemeenteraad. Het joodse meisje had al een plein in Utrecht, maar dat moest plaats maken voor een busbaan.
Het Anne Frankplein in de Utrechtse Transwijk was een grote rotonde. Maar de rotonde verdween met de aanleg van de busbaan vanuit Papendorp naar het centraal station. Waar eens een plein was, is nu een kruising. Hoewel het gebied nog steeds Anne Frankplein heet, staan er geen bordjes meer die verwijzen naar Neerlands beroemdste schrijfster.

VERWARRING

Anderhalf jaar geleden zwengelde RTV Utrecht de kwestie aan bij de straatnamencommissie. Die verzette zich in eerste instantie tegen het voorstel om het 15-jarige oorlogsslachtoffer een nieuwe straat te geven. Er zou teveel verwarring ontstaan, hulpdiensten zouden naar het oude Anne Frankplein kunnen rijden als de nieuwe straat werd bedoeld en omgekeerd. Maar uiteindelijk bleek de commissie toch vatbaar voor de argumenten, de dames en heren van de straatnamencommissie wilden nadenken over een nieuwe plek. Dat zou ook een park kunnen worden.
De Utrechtse verzetshelden zullen hier in het eervolle gezelschap van Anne Frank verkeren
Jan van Zanen (Burgemeester Utrecht)
Vorige maand werd de zaak opnieuw onder de aandacht van de gemeente gebracht, door Dimitri Gilissen, de fractievoorzitter van de Utrechtse VVD. Hij stoorde zich aan gekke straatnamen in een nieuwbouwwijk van Leidsche Rijn. Tegelijkertijd informeerde hij hoe het met de vernoeming van Anne Frank stond.

HELDINNENBUURT

Burgemeester Van Zanen laat nu in een brief weten dat "een toekomstige boulevard in de Merwedekanaalzone deel 4 gereserveerd is ter vernoeming naar Anne Frank." Eerder was al bekend dat daar een wijk naar verzetsstrijders vernoemd zou worden. Van Zanen: "De Utrechtse verzetshelden zullen hier in het eervolle gezelschap van Anne Frank verkeren." Een voorstel van Gilissen om het Berlijnplein te hernoemen naar Anne Frank kan niet op steun van de burgemeester rekenen, het zou te duur zijn.
Verder maakte de burgemeester bekend dat in de Heldinnenbuurt in Haarrijn (Leidsche Rijn) een straat vernoemd wordt naar oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf. Die overleed in 2017 en was bij velen in de stad erg geliefd.
Ook oud-burgemeester Jan Westra zal in Vleuten de Meern vernoemd worden. Al heeft de gemeente nog geen concrete straat voor de man die in 2019 overleed op het oog. Westra was burgemeester van Vleuten - De Meern tot de annexatie door Utrecht, waartegen hij zich fel verzette.
VVD-er Gilissen maakte zich sterk voor een straat voor beide oud-burgemeesters. Hij is blij dat de twee op deze wijze een plek krijgen in het collectieve geheugen van de stad: "Mooi dat de burgemeesters op deze manier worden geëerd. Wat ons betreft krijgen ook Coen de Ranitz en Henk Vonhoff een plaats tussen de Utrechtse straatnamen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.