RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Woerdens raadslid Wilma de Mooij stapt over naar partij van Henk Krol

WOERDEN - Het Woerdense raadslid Wilma de Mooij stapt over naar de Partij voor de Toekomst, de nieuwe politieke partij van Henk Krol. Dat heeft de oud-50PLUS-leider vanochtend bekendgemaakt op Twitter. De Mooij zat al in de gemeenteraad voor de SP, maar stapt nu over.


Het besluit om de SP vaarwel te zeggen, kwam niet van de ene op de andere dag, licht De Mooij toe. "De afgelopen tijd vroeg ik me af: hoe gaat het met de SP in Woerden? Ik draag de partij een warm hart toe en heb er jarenlang hard voor gewerkt, maar de SP is wel een activistische partij met een statuut waarin staat dat er een kerngroep is van leden die actief zijn in de samenleving. Daar voldoet de afdeling in Woerden niet aan. Er is geen activisme."

De Mooij: "Ik heb me toen afgevraagd: kan ik de afdeling nieuw leven in blazen? Ik kwam tot de conclusie dat dat niet ging lukken. Vervolgens kreeg ik gewetensnood: waar sta ik voor? Ik voelde dat het niet meer klopte. Er waren ook al actieve leden vertrokken. Ik had bovendien hulp aan de partij gevraagd, maar dat was niet gelukt. Je staat er dan alleen voor."

Zij gaven aan het ontzettend jammer te vinden en vonden dat ik het besluit met hen had moeten maken"
Wilma de Mooij - raadslid in Woerden

REACTIES
De politica besloot haar gevoel gisteravond met de lokale leden van de SP te delen. "Toen kwam unaniem het besluit om de SP-afdeling in Woerden op te heffen. Ik heb toen niet gezegd over te stappen naar de Partij voor de Toekomst, maar wel dat ik met andere partijen in gesprek zou gaan. De leden begrepen mijn keuze en wensten me veel succes."

De landelijke SP-afdeling reageerde minder enthousiast op haar besluit. "Zij gaven aan het ontzettend jammer te vinden en vonden dat ik het besluit met hen had moeten maken. Ze zeiden het juist heel belangrijk te vinden dat de SP in Woerden vertegenwoordigd is, dan maar zonder actieve afdeling. Mijn reactie was dat ik alleen maar trouw aan mezelf kan zijn en mezelf niet wil verloochenen. Als SP'er sta je ervoor dingen te organiseren, maar dat kon ik niet meer leveren."

De Mooij ziet zichzelf niet als een zetelrover. "Ik heb ervoor getekend mijn zetel op te geven als ik niet meer door zou gaan. Maar dat was nog in de situatie dat we als afdeling aan het statuut voldeden. De situatie is nu heel anders."

Ik deel de maatschappelijke analyse van de SP en ik ben een socialist, dus dat gedachtengoed neem ik natuurlijk mee"
Wilma de Mooij - raadslid in Woerden

KROL
Haar keuze voor de Partij voor de Toekomst ontstond gaandeweg tijdens contacten die zij had met Krol. "Ik hoorde en las over zijn nieuwe partij en dat maakte me geďnteresseerd. De manier waarop zij met democratie omgaan, sprak mij aan, zoals de referenda."

De Mooij verwacht niet dat zij ineens een andere koers zal varen in de gemeente Woerden. "Ik deel de maatschappelijke analyse van de SP en ik ben een socialist, dus dat gedachtengoed neem ik natuurlijk mee. Alleen zal het minder activistisch zijn denk ik. De Partij voor de Toekomst heeft een 10 beginselpuntenplan en daar sta ik 100 procent achter. Daar ga ik ook voor staan. Ik vind ook dat ik de kiezer in de ogen kan blijven aankijken, want ik blijf staan waarvoor ik stond."

PARTIJ VOOR DE TOEKOMST
Krol vertrok vorige maand bij 50PLUS na gerommel binnen de partij. Hij besloot een eigen politieke beweging op te richten: de Partij voor de Toekomst. Het Woerdense Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen, dat eerder actief was voor de Partij voor de Dieren en zich daarna aansloot bij 50PLUS, ging met hem mee.

Met de overstap van De Mooij naar de Partij voor de Toekomst, verdwijnt de SP uit de gemeenteraad van Woerden.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -