GGD-telefoon staat roodgloeiend om coronatests

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Het regionale coronacallcenter van de GGD in Utrecht (GGDrU) heeft gisteren een derde meer telefoontjes ontvangen ten opzichte van maandag, toen de speciale coronalijn van de GGD openging. Gisteren namen de 35 medewerkers gezamenlijk 1250 telefoontjes op, terwijl dat er maandag nog 950 waren.
Waar de landelijke coronalijn vooral bedoeld is om testafspraken in te plannen, kunnen mensen bij het regionale callcenter ook terecht voor extra informatie over het virus. Ook worden testafspraken voor jonge kinderen en thuistesten via de regionale GGD ingepland.

CALLCENTER

De telefoontjes worden afgehandeld door 35 medewerkers met allerlei achtergronden. Er zitten studenten, maar ook GGD-medewerkers van andere afdelingen die vanwege de crisis gevraagd zijn in het callcenter te werken.
"Ik ben normaal jeugdarts, dus iets heel anders dan dit. Met mijn collega's hebben we de afgelopen maanden minder kinderen gezien en dus hebben we het werk zo verdeeld dat ik hier ingezet kan worden", vertelt Miranda Westra.

TESTEN

"We willen eerst weten of iemand klachten heeft, want we testen alleen als iemand klachten heeft die bij het virus passen. Dan kijken we of iemand in de regio woont en als dat zo is, kunnen we meteen een afspraak inplannen", vertelt Miranda.
Vooralsnog wordt iedereen meteen te woord gestaan. "We merken dat er geen wachttijden ontstaan. We hebben de afgelopen dagen 600 mensen per dag getest, terwijl we een capaciteit hebben om in de regio Utrecht 900 mensen te testen", vertelt GGD-coronamanager Tessa Rijntalder.
De landelijke GGD heeft gisteren via de speciaal geopende coronalijn dubbel zoveel testafspraken kunnen inplannen als op maandag, toen de lijn geopend werd. Bij de dagelijkse sluiting van de lijn om 20.00 uur ging het om 10.364 extra afspraken, tegenover 5478 afspraken op maandag.
Als mensen doorverwezen worden om getest te worden, kunnen ze dat doen bij de teststraten in Houten, Veenendaal en Soesterberg. Morgen komt daar nog een teststraat in Utrecht bij. "Die is vooral bedoeld om wandelend en fietsend doorheen te gaan", vertelt Rijntalder. Uiteindelijk moet de GGDrU plek bieden voor 1800 tests per dag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.