Bosbrandspotter vliegt over gortdroge Heuvelrug: 'Geweldig om te doen'

Koos met 'zijn' Charly.
Koos met 'zijn' Charly. © Koos Dros
PROVINCIE UTRECHT - Vanwege de aanhoudende droogte en de toegenomen kans op bosbranden vliegt de brandweer twee keer per dag met een klein vliegtuigje over de Utrechtse Heuvelrug. Daarin zit een waarnemer die als doel heeft eventuele branden zo snel mogelijk te ontdekken. Koos Dros uit Woerden is een van die waarnemers. Hij vindt het een fantastische klus. "Ik neem het stuur wel eens over van de piloot."
Het kleine vliegtuigje, in de volksmond Charly genoemd, stijgt meestal op in het Gelderse Teuge. Via de Veluwe vliegt het toestel dan naar Utrecht. "De laatste jaren maken we steeds meer vluchten", zegt Koos op Radio M Utrecht. "Omdat het droger is, maar ook warmer. De bossen op de Heuvelrug zijn extra gevoelig voor droogte."

GROOT GEBIED

Niet alleen de bossen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden in de gaten gehouden. Het gebied strekt zich veel verder uit. "Het gebied begint al bij Rhenen, en eindigt helemaal in de noorden rond Soest, Baarn en Hilversum."
in geval van nood neem ik het stuur wel eens over. Als de piloot even niet lekker is. Of als hij wil drinken of eten.
Koos Dros
Koos zit samen met een piloot in het Charly-vliegtuigje. Ze maken zo'n vijf à zes rondjes over het gebied. Zijn ogen zijn dan constant op de grond gericht. "Het is niet de bedoeling dat ik stuur. Maar in geval van nood neem ik het stuur wel eens over. Als de piloot even niet lekker is. Of als hij wil drinken of eten, we zitten ten slotte ruim drie uur in dat vliegtuig. Ik heb er ook les in gekregen."
Het gebeurt niet heel vaak dat Koos brand ontdekt. Maar áls het dan gebeurt, kan hij vanuit de lucht brandweercollega's op de grond aansturen en naar de precieze plek leiden. "Ik vind het werk helemaal geweldig. Ik heb een meteorologische achtergrond, ik vind vliegen leuk én de brandweer leuk." In het dagelijks leven werkt Dros als toezichthouder bij de brandweer in Woerden.
Ik vind het werk helemaal geweldig. Ik heb een meteorologische achtergrond, ik vind vliegen leuk én de brandweer leuk.
Koos Dros

BRAND VELUWE

Koos' grootste ontdekking was in 2006. Hij was op de terugweg van zijn Heuvelrug-surveillance toen hij op de Veluwe, ter hoogte van het dorp Uddel, opeens een brand ontdekte. "Die brand woedde uiteindelijk vier dagen lang. Ik was er toen wel een soort van trots op dat ik dat had ontdekt."
Het Henschotermeer vanuit het Charly-vliegtuigje.
Het Henschotermeer vanuit het Charly-vliegtuigje. © Koos Dros
Vanwege de enorme droogte waar Nederland al lange tijd mee kampt, is het momenteel verboden vuur te stoken in het bos. Koos doet luisteraars van Radio M Utrecht de dringende oproep zich daar aan te houden. "De belangrijkste oorzaak van brand is vandalisme. Mensen moeten hun rommel in het bos altijd opruimen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.