Racismeprotest vrijdag op Jaarbeursplein

Demonstranten gisteren in Den Haag.
Demonstranten gisteren in Den Haag. © ANP
UTRECHT - De Black Lives Matter-demonstratie die vrijdag wordt georganiseerd in Utrecht vindt plaats op het Jaarbeursplein. De organisatie wilde graag protesteren op het Vredenburg, maar daar is volgens de gemeente te weinig ruimte.
De demonstratie zou moeten plaatsvinden in de avond, tussen 18.30 en 20.30 uur. Directe aanleiding voor het protest is de dood van George Floyd in Amerika. De zwarte man overleed nadat een agent hem minutenlang op de grond had gedrukt met een knie in z'n nek. Sindsdien worden op veel plekken in de wereld anti-racismebetogingen gehouden.

DRUKTE OP DE DAM

Afgelopen maandag kwamen duizenden betogers bijeen op de Dam in Amsterdam. Dat kwam burgemeester Halsema op veel kritiek te staan: volgens veel mensen had zij moeten ingrijpen omdat de coronaregels niet konden worden nageleefd op het drukke plein. Volgens minister Grapperhaus ging de drukte op de Dam 'alle perken te buiten'.
Gisteren werden ook Black Lives Matter-demonstraties gehouden in Den Haag en Groningen. Het lijkt erop dat de bijeenkomsten daar wel verliepen in lijn met de coronaregels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.