Kabinet gaat geen reizigers terughalen bij corona-uitbraak

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet gaat deze zomer geen vakantiegangers terughalen die in landen verblijven waar weer een uitbraak van het coronavirus is. "Repatriëren gaan we niet doen", zei minister-president Mark Rutte na coronacrisisberaad van het kabinet. Hij maakte daar ook bekend dat reizen naar twaalf Europese landen vanaf 15 juni weer mogelijk wordt.
"Je weet dat er risico's zijn bij reizen", verklaarde Rutte. Reizigers moeten zelf proberen terug te keren als in hun vakantieland het virus weer opduikt. Het kan volgens de premier ook nog gebeuren dat er tijdens de zomer weer een negatief reisadvies komt voor streken of steden.
Reizen naar landen buiten Europa wordt door de premier sterk afgeraden. Daarnaast benadrukt Rutte dat het verstandig is voor mensen die niet aan schoolvakanties zijn gebonden om later op vakantie te gaan.

UPDATES

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal tijdens de zomer met wekelijkse updates komen over vakantielanden. Het advies komt ook te staan op de website nederlandwereldwijd.nl.
In het begin van de coronacrisis heeft het kabinet samen met de reissector en verzekeraars duizenden mensen opgehaald die in het buitenland waren gestrand.

NEDERLAND

In eigen land op vakantie gaan is volgens Rutte geen probleem. "Maar het openbaar vervoer blijft voor noodzakelijke reizen. Pak de fiets of auto en houd je aan alle basisregels," zegt Rutte.
Ook buitenlandse toeristen zijn vanaf 15 juni weer in Nederland welkom, op voorwaarde dat ze uit een 'veilig' land komen. Dat gaat om de meeste EU- en Schengenlanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.