Bunschoten start met opnames groot openluchttheater

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De stichting Vissers in Verzet uit Bunschoten is begonnen met de opnames van filmscènes die tijdens het gelijknamige openluchttheater op 19 september moeten worden vertoond. De opnames van vandaag en gisteren moeten in september, afgewisseld met livescènes, het openluchttheater in de museumhaven van Spakenburg vormen.
De voorstelling draait om het verzet van de vissers uit Bunschoten-Spakenburg. In september 1944 waren de Duitsers het zat dat de vissers uit het dorp hun paling achterhielden en niet aan de bezetter afdroegen. Zo zat, dat ze de botters naar Stavoren wilden brengen zodat ze een vluchtroute konden creëren naar Noord-Duitsland als de geallieerden met Operatie Market Garden de bovenhand zouden krijgen.
Jamai Koelewijn is een van de acteurs en speelt palingsmokkelaar Ariean
Jamai Koelewijn is een van de acteurs en speelt palingsmokkelaar Ariean © RTV Utrecht / Jordi de Jong

VERGELDING

De vissers kregen lucht van het plan en hebben in de nacht van 18 op 19 september alle boten ontmanteld door onder andere zeilen en helmstokken op zolders te verstoppen en op de fiets naar Nijkerk te brengen. De ochtend erna werd het de Duitsers duidelijk: de botters konden niet meer naar Stavoren.
Eerst waren het wat letters op papier, maar nu is de ballon opgeblazen
Klaas-Jan de Graaf, scriptschrijver
Als vergeldingsmaatregel liet de bezetter twee schepen aan de kop van de Spakenburgse haven zinken, zodat ook de vissers zelf de haven niet meer konden uitvaren. In de dagen die daarop volgden hebben tientallen vissers botters over de dijk getrokken om toch te kunnen vissen en voedsel als aardappelen en uien op te kunnen halen in Drenthe en Overijssel. "De handel in vis en ander voedsel was immers hun brood", vertelt Henk Koelewijn, initiatiefnemer van het openluchttheater.
Een van de filmscènes wordt ook op een botter opgenomen
Een van de filmscènes wordt ook op een botter opgenomen © RTV Utrecht / Jordi de Jong

AUDITIES

Het openluchttheater bestaat uit vooraf opgenomen en live gespeelde scènes. Jongeren spelen de hoofdrol in die scènes, waarvoor in mei al audities worden gehouden. Gisteren is om 7.00 uur met de eerste scènes begonnen en vandaag worden de laatste delen opgenomen.
Jamai Koelewijn is een van de jongeren die auditie deed en mee mag doen aan het openluchtspel. Zijn dag begon woensdag om 10.30 uur en mocht even na middernacht richting huis. "In de laatste scène van vandaag speel ik palingsmokkelaar Ariean", vertelt hij. "Ik ben heel gelukkig. Ik moest eerst twintig takes in het museum (Museum Spakenburg, red.) doen, maar kon daarna gelukkig twee uur uitrusten toen ik voor een scène in bed moest liggen", lacht hij.
Er worden allerlei rekwisieten uit de kast getrokken, zoals deze oude fiets
Er worden allerlei rekwisieten uit de kast getrokken, zoals deze oude fiets © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'HELE GOEDE DAG'

Scriptschrijver Klaas-Jan de Graaf glundert als hij de scène op de Palendijk gespeeld ziet worden. "Eerst waren het wat letters op papier, maar nu wordt de ballon opgeblazen." Regisseur Aukje Lausberg is ook enthousiast. "Dit is een hele goede dag. We hebben nu bijna de helft van de scènes gedraaid en liggen eigenlijk helemaal op schema. En het is geweldig hoeveel mensen vrijwillig meewerken."
Zo heeft een man uit Leusden zijn oude motorvoertuig beschikbaar gesteld, waarmee hij samen met een compagnon figureert in een patrouillescène. Ook is Museum Spakenburg omgetoverd tot een decor voor een aantal scènes.
De gefilmde patrouillescène op de Palingdijk
De gefilmde patrouillescène op de Palingdijk © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'THEATER WAARSCHIJNLIJK JAAR UITGESTELD'

Na het filmen van de scènes zit het grootste gedeelte van de productie erop. Na vandaag moeten de verhalen van ooggetuigen nog gefilmd worden, wordt er tot half september geoefend op de livescènes en met de muziekvereniging Excelsior.
Hoewel het openluchttheater een van de eerste evenementen moet zijn die weer door kan gaan, houdt initiatiefnemer Henk Koelewijn een slag om de arm. "We verwachten eigenlijk niet dat we de toestemming krijgen om het openluchttheater helemaal uit te voeren. We denken dat we het publiek op een tribune kwijt zouden kunnen, net als in een normaal theater, maar gaan er sterk vanuit dat het een jaar wordt uitgesteld. Het is nu afwachten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.