'Plukproces' tegen Utrechtse liquidatiebende van start

Gevonden wapens uitgesteld tijdens een rechtszaak tegen de bende in 2016.
Gevonden wapens uitgesteld tijdens een rechtszaak tegen de bende in 2016. © Openbaar Ministerie
NIEUWEGEIN - In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begint vandaag een proces waarin het Openbaar Ministerie meer dan 7 miljoen euro opeist van leden van de criminele bende van Ridouan Taghi uit Vianen.
Het gaat om acht mannen die terecht stonden in het proces 26Koper. Vorig jaar werden ze in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 14 jaar en 6 maanden voor onder meer het voorbereiden van moord, het bezit van vele vuurwapens, het stallen van gestolen auto's en andere hand- en spandiensten.
In Nieuwegein werd in 2015 een enorm illegaal wapendepot gevonden met kalasjnikovs, handgranaten, geluiddempers, duizenden patronen en bijna driehonderd kogels die pantsers kunnen doorboren. Het Openbaar Ministerie stelt dat de leden van de zogenoemde Utrechtse liquidatiebende forse sommen geld verdienden door zich te laten inhuren voor criminele klussen. De groep kreeg tal van benamingen gedurende het 26Koper-proces zoals 'uitzendbureau van de onderwereld', 'moordcommando' en 'liquidatiebende op wielen.'
Taghi is hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Hij werd eind vorig jaar opgepakt in Dubai, nadat hij lange tijd uit handen van de politie had weten te blijven.
De ontnemingszaak neemt meerdere dagen in beslag, ook vrijdag en dinsdag zijn er zittingsdagen gepland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.