Utrechtse arbeidsmarkt minder hard geraakt dan andere regio's

© UWV
UTRECHT - De impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid in Nederland is groot, maar Utrecht wordt minder hard geraakt dan andere regio's. Dat blijkt uit een analyse van uitkeringsinstantie UWV. "Vooral in Groot-Amsterdam en Zuidoost-Nederland lijkt de arbeidsmarkt de coronacrisis te voelen. De arbeidsmarktregio Midden-Utrecht heeft een werkgelegenheidsstructuur die minder gevoelig is voor de economische effecten van de coronacrisis dan veel andere regio's."
Regio's met veel werknemers in de sectoren horeca en overige zakelijke dienstverlening (zoals uitzendbureaus) zien de werkgelegenheid volgens UWV harder teruglopen dan regio's met veel werknemers in de sectoren zorg & welzijn en openbaar bestuur, waar het werk nog steeds toeneemt.
In de regio Midden-Utrecht werken 386.000 mensen. Daarvan werkt 28 procent in een sector die te maken heeft met (zeer) grote krimp van werkgelegenheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de uitzendbranche, horeca en cultuur, sport & recreatie. Dit betreft in totaal 108.800 werknemers. Daarentegen krijgt 47 procent te maken met geen of lichte krimp en bijna een kwart van de werknemers in Midden-Utrecht werkt in een sector waarin de werkgelegenheid groeit.
De sector zorg en welzijn is dominant met 61.100 werknemers (16 procent) van alle werknemers in de regio Midden-Utrecht. 'Dit is een zeer belangrijke sector voor de regionale werkgelegenheid", aldus UWV.Na de zorg volgt het openbaar bestuur met zo'n 30.500 werknemers (7,9 procent). Deze sector is in de regio Midden-Utrecht wat betreft de werkgelegenheid zelfs oververtegenwoordigd. "Dit blijkt uit de aanwezigheid van grote kantoren van bijvoorbeeld Belastingdienst, Rijkswaterstaat, UWV, Provincie Utrecht en gemeenten."
Bij de sector post en koeriersdiensten werken in de regio Midden-Utrecht 2.700 werknemers. De werkgelegenheid in deze sector groeit als gevolg van de toegenomen online verkopen.
Het UWV over de werkgelegenheid in de regio Midden Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.