RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Koude periode met regen, en pas op: het kan glad worden

PROVINCIE UTRECHT - We moeten voorlopig afscheid nemen van de zon en het warme weer. Het wordt vanaf vandaag kouder en het gaat ook af en toe regenen. Volgens Weeronline is zo'n periode typisch voor juni. Het wordt schaapscheerderskou genoemd.

Het wordt de komende dagen 14 tot 17 graden en daarmee is het enkele graden kouder dan normaal en 12 graden kouder dan afgelopen dinsdag. De buien van vandaag kunnen tijdelijke gladheid veroorzaken, waarschuwt Rijkswaterstaat. Na een droge periode vermengt de regen zich met vuil op de weg. Dit vormt een gladde laag die niet valt te bestrijden.


Vrijdag wordt met 12 tot 14 graden de koudste dag, maar het te koude weer houdt daarna nog even aan. Vanaf zondag gaat de temperatuur heel langzaam omhoog. Waarschijnlijk hebben we pas volgende week donderdag weer normale temperaturen van 18 tot 21 graden. Tot die tijd bestaat het weerbeeld uit meer bewolking dan zon en af en toe een paar buien.

In de maand juni treedt wel vaker een relatief koude periode op, gemiddeld tussen 5 en 20 juni. Het koude weer wordt veroorzaakt door een noordwestenwind over koud Noordzeewater en volgt vaak na een warmere periode. De benaming schaapsheerderskou is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen werden geschoren. Het koudere weer gaat vaak gepaard met wolkenvelden en daardoor is de kans dat de schapen direct na het scheren verbranden klein.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -