RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verwaarlozing, fraude en illegale handel: OM eist forse boete en beroepsverbod tegen teckelfokkers Woerden

WOERDEN - Honden verwaarlozen, valse dierenpaspoorten maken en het illegaal fokken en verhandelen van teckels. Het Openbaar Ministerie verdenkt een moeder en dochter van een hele reeks aan misstanden op hun teckelfokkerij in Woerden. Tegen beide vrouwen is een boete geŽist van 40.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een beroepsverbod van vijf jaar.

De moeder en dochter houden zich volgens het OM al zo'n dertig jaar bezig met het fokken en verhandelen van honden. Ze hebben zich vooral gericht op teckels. Maar ze zouden zich daarbij niet altijd aan de regels hebben gehouden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed meerdere keren een inval bij het Woerdense bedrijf. Daarbij werden verschillende keren ook honden in beslag genomen.

VALSE PAPIEREN
In 2016 kwamen de twee op de radar van justitie omdat vermoed werd dat ze een groot aantal honden illegaal vervoerd hadden. In het onderzoek dat volgde werd ontdekt dat de vrouwen gebruik maakten van valse hondenpaspoorten.

Volgens het OM vervalsten ze vaccinatiestickers en stempels van dierenartsen, waardoor het leek alsof de honden waren ingeŽnt en onderzocht door een dierenarts, terwijl dat niet zo was. Het OM vindt dat de twee met hun handelwijze grote gezondheidsrisico's hebben veroorzaakt voor mens en dier.

VERWAARLOZING
Ook zouden de vrouwen de honden niet de nodige zorg gegeven hebben. Sommige dieren hadden geen water, ze zaten in vieze en veel te kleine hokken en veel honden waren te mager.

Een dierenarts die de dieren onderzocht, sprak van ernstige nalatigheid en verwaarlozing. Hij constateerde dat er bij een groot aantal honden van alles mis was met de gebitten, vacht, ogen, oren en nagels.

Het Openbaar Ministerie neemt het de vrouwen kwalijk dat ze ondanks meerdere waarschuwingen doorgingen met hun praktijken en de regels daarbij aan hun laars lapten. "Deze voorschriften zijn bedoeld om het dierenwelzijn te borgen. Verdachten hebben zich daarvan niets aangetrokken en hebben blijkbaar gemeend dat zij geheel naar eigen inzicht hun bedrijfsactiviteiten konden uitvoeren", zei de officier van justitie.

HONGARIJE
De vrouwen verhuisden in 2018 naar Hongerije en wonen nog altijd daar. Ze waren niet aanwezig in de rechtbank in Amsterdam, maar volgden hun zaak via een liveverbinding.

Naast de geldboete, voorwaardelijke celstraf en het beroepsverbod, wil het OM dat hun woning in Hongarije verbeurdverklaard wordt. Ook vindt het OM dat ze geld moeten terugbetalen dat ze verdienden met hun illegale praktijken. Het gaat om een bedrag van 300.000 euro.

De rechtbank doet op 9 juli uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -