'Te weinig bewijs tegen verdachte van brandstichtingen seniorencomplex Amersfoort'

© Keistadnieuws
AMERSFOORT/IJSSELSTEIN - De man die in januari is aangehouden voor dubbele brandstichting in een appartementencomplex voor senioren in Amersfoort, moet worden vrijgesproken. Volgens de officier van justitie is er te weinig bewijs tegen de 59-jarige R.K., die zelf ook in het gebouw aan het Euterpeplein woonde.
Op 10 januari ging het brandalarm af, toen er rook uit de containerruimte van het complex kwam. In een van de afvalcontainers bleek een klein vuurtje te smeulen. Op 16 januari was er opnieuw brand in een container. Dit keer sloegen de vlammen uit een van de containers. Twee dagen later werd K. opgepakt.

VERDACHTE OP BEWAKINGSBEELD

Uit bestudering van bewakingsbeelden bleek dat de verdachte kort voor beide branden in de containerruimte was geweest, naar eigen zeggen om vuil weg te gooien. De eerste keer was het twee uur 's nachts. Bovendien zou hij eerder dreigementen hebben geuit op het kantoor van woningcorporatie Alliantie, omdat een lekkage in zijn woning niet snel genoeg werd verholpen. In het verleden zou hij stemmen in zijn hoofd hebben verdreven door in zijn appartement het rookalarm af te laten gaan met smeulend papier in een afvalbak.
Ik ben veel kwijtgeraakt door deze zaak, maar ik wil vooruit kijken
Verdachte van brandstichtingen
De officier van justitie concludeerde vandaag in de rechtbank dat de oorzaak van de branden niet met zekerheid is vast te stellen. Op camerabeelden is te zien dat K. met een peukje in zijn mond in de richting van de containerruimte loopt, maar die brandde volgens hem niet meer en liet hij vanwege het rookverbod op de stenen vloer vallen. Ook zijn buiten het zicht van camera's nog meer toegangen tot de ruimte. Het staat daarom volgens de officier niet vast dat de R.K. daar voor de brandjes als laatste was.

WEINIG GEVAAR

Ook de advocaat van de man vroeg om vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Zij merkte nog op dat er volgens politie en brandweer nauwelijks gevaar was voor de omwonenden. Er kwam maar weinig rook vrij en de stalen afvalcontainers met zware kleppen staan in een stenen ruimte, waardoor er ook geen gevaar zou zijn geweest dat het vuur zou overslaan.
De verdachte, die ruim drie maanden in voorarrest heeft gezeten, maakte aan het einde van de zitting gebruik van het recht om als laatste het woord te voeren. "Ook al ben ik niet verantwoordelijk, ik vind het heel erg voor de mensen wat er is gebeurd. Ik ben veel kwijtgeraakt door deze zaak: baan, huis, inkomen. Maar ik wil vooruit kijken."
Of de rechters ook vinden dat er te weinig bewijs tegen de verdachte is, wordt op 18 juni duidelijk bij de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.