RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veenendaler gearresteerd voor afpersen bedrijven met DDoS-aanvallen

VEENENDAAL - Een 24-jarige inwoner van Veenendaal is aangehouden voor het afpersen van zeker negen MKB-bedrijven en het platleggen van hun websites met DDoS-aanvallen.

Bij de arrestatie, eergisteren, zijn onder andere een automatisch vuurwapen aangetroffen en is de auto van de verdachte in beslag genomen. De recherche onderzoekt nog of de man mogelijk in verband kan worden gebracht met meer aangiften.

De verdachte zocht volgens de politie thuis naar willekeurige bedrijven om te benaderen. Als hij een onderneming op het oog had, stuurde hij een afpersboodschap. Het bedrijf moest voor een bepaalde datum bitcoins overmaken. Gebeurde dit niet, dan zou de website van het bedrijf worden platgelegd tot aan het moment van betaling.

Om zijn afpersbericht kracht bij te zetten, voerde de Veenendaler volgens de politie een korte DDoS-aanval uit op de website van het bedrijf. Bij een aantal bedrijven is de verdachte nog voor het verstrijken van de termijn overgegaan tot een grote DDoS-aanval. De schade is aanzienlijk, stelt de politie. Sommige websites van bedrijven, zoals webshops en groothandels, zijn meerdere uren uit de lucht geweest.

Bij een DDoS-aanval worden servers van een website bestookt met heel veel dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bezoekers kunnen een website dan niet of nauwelijks meer bereiken. Dit kan grote gevolgen hebben. Niet alleen kunnen bedrijven klanten en/of inkomsten verliezen. Een DDoS-aanval kan ook grote maatschappelijke, ontwrichtende gevolgen hebben. Ook lopen bedrijven vaak fikse financiŽle schade op door de herstelkosten.

De verdachte zal vrijdag worden voorgeleid.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -