Peter R. de Vries wordt vertrouwensman Nabil B., ook nieuwe advocaat gevonden

© ANP
UTRECHT - Misdaadjournalist Peter R. de Vries gaat de Utrechtse kroongetuige Nabil B. bijstaan in het liquidatieproces tegen Ridouan T. uit Vianen. De Vries wordt zijn vertrouwenspersoon. Advocaat Peter Schouten neemt daarnaast de verdediging van B. op zich.
Dat hebben De Vries en Schouten zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. Het duo kiest er uitdrukkelijk voor om hun taak niet anoniem te vervullen, zei Schouten.
Nabil B. werd eerder bijgestaan door advocaat Derk Wiersum. Vorig jaar september werd Wiersum doodgeschoten op straat in Amsterdam. Daarna stonden verschillende - onbekend gebleven - advocaten B. bij, maar zij trokken zich vervolgens allemaal weer terug.

OPENBAAR MINISTERIE NIET AKKOORD

Op wat voor manier met name Peter R. de Vries Nabil B. bij kan staan, is nog onduidelijk. Het Openbaar Ministerie is niet akkoord met zijn aanstelling. "De Vries is geen advocaat", laat het OM weten. "Rechtsbijstand in een strafzaak kan alleen gegeven worden door een advocaat en door niemand anders."
Volgens het OM is de afgelopen periode serieus bekeken of er toch mogelijkheden waren om de misdaadjournalist in te zetten als vertrouwenspersoon, maar is dat niet mogelijk gebleken. Het gevolg is dat De Vries geen toegang zal krijgen tot de kroongetuige. Hij mag niet vertrouwelijk met hem communiceren, krijgt geen stukken uit het strafdossier, mag niet bij verhoren aanwezig zijn en kan geen aanspraak maken op een vergoeding.
Schouten kan volgens het OM wel gewoon zijn taken uitvoeren. "Hij staat immers ingeschreven als advocaat en is gebonden aan de gedragsregels en tuchtrecht van zijn beroepsgroep."

BESCHERMD BEROEP

Nabil B. liet vorige maand op een rechtszitting al weten dat hij een advocaat en adviseur had gevonden die hem willen bijstaan in het Marengoproces. Het leverde direct kritiek op van advocaat Nico Meijering, die een van de verdachten in het proces bijstaat.
Meijering zei een formele rol van een adviseur in het proces niet te zullen accepteren. Als het OM de adviseur toelaat "dan gaat die adviseur ons op zijn weg vinden", waarschuwde hij. Het beroep van advocaat is volgens Meijering "niet voor niets een beschermd beroep".

MARENGO

Het proces waarin Nabil B. optreedt als kroongetuige wordt Marengo genoemd en draait om een reeks moorden en moordpogingen in de onderwereld. Een groot deel van de zaken speelde in de regio Utrecht. Het gaat onder meer om de moord op Ranko Scekic in Overvecht, de vergismoord op Hakim Changachi in diezelfde wijk en de liquidatie van Samir Erraghib in IJsselstein. Al die zaken zijn door het Openbaar Ministerie samengevoegd in één proces.
Ridouan T. wordt door het OM gezien als hoofdverdachte. Hij zou aan het hoofd van de bende hebben gestaan die verantwoordelijk wordt gehouden voor de liquidaties. T. werd eind vorig jaar opgepakt in Dubai. Daarvoor wist hij jarenlang uit de handen van justitie te blijven.
Nabil B. maakte onderdeel uit van de groep rondom Ridouan T. en wordt zelf ook verdacht van betrokkenheid bij liquidaties. Hij besloot open kaart te spelen bij justitie nadat een bekende van hem begin 2017 bij vergissing werd omgebracht. Sindsdien zit hij in een getuigenbeschermingsprogramma. Nog geen week nadat bekend werd dat hij kroongetuige was geworden, werd zijn broer vermoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.