'Fietsbrug bedreigt monumentale Weerdsluis in Utrecht', buurt en VVD zijn boos

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse Weerdsluis wordt bedreigd. Dat vindt de VVD in Utrecht. Wethouder Lot van Hooijdonk wil een brug over de sluis leggen voor een fietsverbinding rond het centrum van de stad. VVD'er Marijn de Pagter noemt dat bizar. De buurt is boos.
Het zijn nog maar plannen, die zijn gesmeed in 2016. Ze staan in een rapport van bijna 50 pagina's. Het hele rapport is gelardeerd met tekeningen en bewerkte foto's. Maar als je het rapport aandachtig bestudeert dan staat het er echt: er moet een fietsbrug komen over de Weerdsluis. VVD-er Marijn de Pagter kwam er bij toeval achter. Hij was in gesprek met bewoners van de Weerdsingel, die zich verzetten tegen het opknappen van hun straat. Die moet net als de singels in het oosten van de stad een zogenoemde fietsstraat worden.

VARIANTEN

De Pagter verdiepte zich in de materie en stuitte bij toeval op het rapport uit 2016. RTV Utrecht belde vervolgens met de gemeente Utrecht. Woordvoerder Matthijs Keuning bevestigt dat de plannen voor een brug over de sluis nog springlevend zijn. "Utrecht wil de fietsroute langs de noordelijke singel verbeteren, waaronder een betere verbinding rond de Weerdsluis," zo laat hij weten. "Momenteel bestuderen we de mogelijkheden hiervoor. We verwachten eind dit jaar enkele varianten te kunnen bespreken met omwonenden en andere betrokkenen."
Ik vind het ongelooflijk. Ik denk dat de plannenmakers niet vanachter hun bureau vandaan komen
Martijn Hering, buurtbewoner
"Bizar", is de reactie van De Pagter. "De Weerdsluis is historisch gebied, hij ligt er al 200 jaar. Het is niet voor niets een monument." Hij legt uit dat de gemeente meerdere varianten onderzoekt. Zo is er één variant waarbij een brug recht over de sluis komt, waarbij het sluiswachtershuisje zou sneuvelen. Bij een andere variant komt er een lange brug dwars over het water bij de Weerdsluis te liggen, van de Weerdsingel Westzijde diagonaal naar de andere kant. Een derde variant kent een dubbele brug, een soort kruis boven het water. De ene voor fietsers, de andere voor voetgangers.

BLOKJE OM

Martijn Hering woont aan de sluis. Hij is not-amused. "Ik vind het ongelooflijk. Ik denk dat de plannenmakers heel goed nadenken, maar niet achter hun bureau vandaan komen. Als ze hier gaan kijken snappen ze het meteen. Argumenten hoef je niet aan te dragen, want de argumenten zijn de omgeving." Hij stelt voor dat fietsers maar een blokje om rijden. "Dan kunnen ze tegelijkertijd van de schoonheid van dit deel van de stad genieten."
Het uitgangpunt voor de brug is een doorfietsroute tussen het Paardenveld en het Griftpark. Een nieuwe route ten noorden van het centrum zou de drukke route dwars door het centrum moeten ontlasten. Wethouder Lot van Hooijdonk komt later dit jaar met een concreet voorstel, zo laat de woordvoerder weten. Marijn de Pagter wil het niet zover laten komen, hij stelt samen met de PVdA maar liefst vijftig vragen over de kwestie aan Van Hooijdonk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.