Tegels, tegels en nog eens tegels. Meest 'versteende' buurt van provincie ligt in IJsselstein

© RTV Utrecht
IJSSELSTEIN - Vandaag is het dan wel koud en regenachtig, de afgelopen weken was het dat alles behalve. Gemeenten en waterschappen proberen zoveel mogelijk water op te vangen en de hitte te bestrijden door bijvoorbeeld meer bomen te planten. Maar veel achtertuinen liggen vol met tegels en dat is slecht voor het water en de temperatuur. In een betegelde achtertuin is het al snel 7 graden warmer.
Het Hart in IJsselstein is één van de 'best' betegelde buurten van Nederland, blijkt uit een analyse van kenniscentrum Cobra. In voor- en achtertuinen is duidelijk nog een wereld te winnen als het gaat om het opvangen van regenwater en het voorkomen van hitte door de brandende zon.
"Er staan wat Spaanse Margrietjes. Het moet makkelijk blijven", dat zegt buurtbewoner Kees Burger. Dat er niet veel groen in de achtertuinen aanwezig is, valt inderdaad op. Na een rondgang langs de achtertuinen zijn veel grote grijze tegels te zien en hier en daar een paar stroken grind. Ook in de achtertuin van Kees liggen veel tegels, maar toch ook een klein stukje groen. "Een klein hoekje", zegt hij. "Met een paar bloembakken en een klein stukje tuin heb je niet zoveel onderhoud meer."

GEMAK

De tuinen in deze buurt bestaan voor het grootse deel uit terras, dus een plek voor een eettafel en stoelen. Maar vaak is het ook "echt een zooitje", zegt Dagmar Peek. Gras groeit niet in haar achtertuin. "Het is gewoon lekker makkelijk met stenen. Gras betekent onderhoud. We hebben wel wat palmpjes in potten, maar niet heel veel. Ik heb geen groene vingers." Ze denkt dat de buurt zo grijs is, omdat de meeste bewoners niet veel tijd hebben om in de tuin te werken.
Groene ambities zijn er bij buren verderop wel. De familie Boter heeft een bescheiden tuin die - niet verassend voor deze buurt - betegeld is. Ze hebben wel bomen in de tuin laten zetten, zodat het in de achtertuin wat koeler is. Ook hebben ze een strook met beplanting. Wouter Boter is niet verrast dat hij in een van de meest versteende buurten woont: "Het valt mij ook op dat iedereen hier tegels heeft. Het is het gemak."

NIET VEEL GROEN

De analyse van kenniscentrum Cobra laat zien dat in Het Hart gemiddeld slechts 18 procent groen per tuin aanwezig is. Dat is ongeveer de helft van het gemiddelde. Daarmee staat de IJsselsteinse wijk op plek acht van de meest versteende buurten van Nederland. Cobra-onderzoeker Judith van Hees: "Wij hebben als doel om alle vegetatie in beeld te brengen. Dat doen we met luchtfoto's en andere datasets. Een geprogrammeerd script telt dan alle groene pixels die in de tuinen te zien zijn. Dat tellen we op en zo weten we hoeveel beplanting er staat." Het Hart is de enige Utrechtse buurt die in de top tien voorkomt. Buurten in onder andere Volendam en Edam staan hoger op de lijst.

STEENBREEK

Al zo'n vijf jaar probeert Stichting Steenbreek particulieren ervan te overtuigen dat meer groen in de tuin een noodzaak is. Volgens Steenbreek is bij mensen in de achtertuin nog een wereld te winnen. "Wat te zien is op sommige versteningskaarten en hittestress kaarten is dat buurten met veel steen en tegels veel warmer zijn. Zeven graden warmer dan buurten waar meer groen groeit", legt ambassadeur Margot Ribberink uit.
En dat heeft volgens Ribberink een negatieve invloed op de gezondheid van mensen. Dat is iets waar Judith van Hees ook nog onderzoek naar zou willen doen: "Het onderzoek naar verstening zou ik graag verbreden naar de invloed die het heeft op de gezondheid van mensen."
Veel gemeenten proberen huiseigenaren te helpen bij het vergroenen van de tuin. In veel gevallen is daar ook een subsidie voor beschikbaar. Tips voor een water- en hittevriendelijke tuin zijn er ook, bijvoorbeeld van Waterschap de Stichtse Rijnlanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.