Amersfoortse juwelier eist forse schadevergoeding van jonge overvallers

© AS Media
AMERSFOORT - Twee jonge Amersfoorters die vorige zomer door omstanders werden overmeesterd nadat ze een gewapende overval hadden gepleegd op een juwelier aan De Kamp in Amersfoort, moeten zich op 16 juli voor de rechter verantwoorden. Dat werd vanmiddag bekend tijdens een korte voorbereidende zitting in de rechtbank in Utrecht. De juwelier en zijn vader eisen een forse schadevergoeding van de twee.
Het proces tegen de 23-jarige Ibrahim A. en de 19-jarige Youssef B. vindt precies een jaar na de overval plaats. Op 16 juli 2019 2019 sloegen twee overvallers met een voorhamer de deur van de juwelierszaak in de Amersfoortse winkelstraat in. Daar waren op dat moment eigenaar Al Nasr en zijn vader aanwezig. Ibrahim A. zou een vuurwapen op de juwelier hebben gericht en de trekker twee keer hebben overgehaald.

POGING DOODSLAG

Bij de worsteling die daarna ontstond zouden vader en zoon onder meer met het vuurwapen en de hamer zijn geslagen. De vader van de juwelier raakte daarbij ernstig gewond; hij liep gebroken ribben en een gescheurde milt op. De overvallers sloegen op de vlucht, maar werden overmeesterd door omstanders, waarna ze door de politie konden worden gearresteerd.
Ik heb enorm veel spijt en ben bezig om mijn leven te beteren voor als ik naar buiten ga.
Overvalverdachte Ibrahim A.
Het Openbaar Ministerie beschuldigt de verdachten van poging tot doodslag en zware mishandeling. Daar komen ook nog bedreiging, wapenbezit en heling van een scooter bij. De slachtoffers eisen beide schadevergoedingen van de verdachten. De juwelier heeft een vordering ingediend van ruim 9.000 euro voor materiële en immateriële schade. Zijn vader vordert ruim 13.000 euro.

BEROUW

Bij eerdere zittingen zeiden de verdachten spijt te hebben van hun daad. Ibrahim A., die vanwege de coronamaatregelen de zitting via een videoverbinding volgde, deed dit vandaag opnieuw. Hij zei dat dit voor hem een hele ingrijpende gebeurtenis is. "Ik heb enorm veel spijt, oprechte spijt en ben bezig om mijn leven te beteren voor als ik naar buiten ga."
Op 16 juli zijn de twee verdachten zelf in de rechtszaal aanwezig. Dan worden de beschuldigingen tot in detail besproken en komt het OM met een strafeis. De rechtbank heeft daar drie-en-half uur voor uitgetrokken. Tot die tijd blijven de mannen vastzitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.