RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vol Jaarbeursplein verwacht bij racismeprotest: 'Blijf thuis als je van buiten Utrecht komt'

1/2
UTRECHT - De Utrechtse organisatie van de demonstratie tegen racisme verwacht vrijdag op het Jaarbeursplein een hoge opkomst. "Kom je van buiten Utrecht? Blijf dan lekker thuis en kijk naar RTV Utrecht", zegt mede-organisator Leroy Lucas.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen er gaan komen. "Wij gaan ervan uit dat er wel wat mensen komen", laat Lucas met gevoel voor understatement weten. Via Facebook hebben zich tot nu toe ruim 1800 mensen aangemeld. Nog eens 3300 mensen laten weten ge´nteresseerd te zijn om te komen.

GRENZEN
De gemeente Utrecht verplaatste de demonstratie eerder al van het kleinere Vredenburg naar het Jaarbeursplein. Maar ook daar lijkt de organisatie tegen de grenzen aan te lopen. Onder normale omstandigheden heeft het plein een capaciteit van ongeveer 1500 personen. Met de anderhalve meter afstand die nu moet worden gehouden, zal de capaciteit aanzienlijk kleiner zijn.

Burgemeester Jan van Zanen liet na vragen van onder meer de VVD vandaag weten niet direct voor capaciteitsproblemen te vrezen. "Indien nodig kan ook de directe omgeving worden gebruikt", zei hij. "We houden er wel rekening mee dat de demonstratie een grotere aantrekkingskracht kan heben dan dat de organisator verwacht", wees hij op de problemen die in Amsterdam en Rotterdam ontstonden doordat het te druk was.

De gemeente zet onder meer handhavers en tekstkarren in, maar Van Zanen gaf ook aan dat het primair de verantwoordelijkheid van de organisatie zelf is dat de demonstranten zich aan de de coronamaatregelen houden. Alleen in het uiterste geval wordt de demonstratie in Utrecht door de gemeente beŰindigd.

VEILIGHEID
Lucas zegt de veiligheid van de demonstranten serieus te nemen. Op het Jaarbeursplein worden kruizen gezet waar de demonstranten kunnen staan. Bij de trappen op Utrecht Centraal aan de rand van het plein staan medewerkers van de demonstratie die kunnen zien of het te druk wordt. "Als we merken dat mensen te dicht bij elkaar komen, dan zeggen we daar wat van", zegt Lucas.

Leroy Lucas: "Ook in Nederland hebben we grote problemen"


Via hun Facebookpagina vraagt de organisatie demonstranten om mondkapjes te dragen en wegwerphandschoenen aan te trekken. Ook vraagt de organisatie om regelmatig de handen te wassen en de instructies van de ordediensten op te volgen. Daarnaast wordt demonstranten aangeraden om niet met het openbaar vervoer te komen.

GEORGE FLOYD
Aanleiding voor het protest is de dood van George Floyd in Minnesota. De zwarte Amerikaan overleed op 25 mei nadat een agent hem minutenlang op de grond had gedrukt met een knie in z'n nek.

"Het geweld in de Verenigde Staten is al eeuwenlang een probleem. Institutioneel racistisch geweld tegen zwarte mensen is echter niet enkel een Amerikaans probleem, het is een probleem dat zich ook in Nederland en de rest van Europa manifesteert", schrijft de organisatie van het Utrechtse protest op Facebook. Zij willen met de actie aandacht vragen voor racisme in Nederland en Europa en solidariteit laten zien.

Het protest begint morgen om 18.30 uur en duurt tot 20.30 uur. De demonstratie is live te volgen via de website en app van RTV Utrecht, YouTube, Facebook en tv-zender Ustad. De organisatie zal ook zelf een livestream verzorgen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -