Vernieuwing tramlijn duurt minimaal maand langer en kost miljoenen meer

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT/NIEUWEGEIN - De vernieuwing van de regionale tramlijn tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein die op 30 mei is begonnen en tot 21 augustus zou duren, valt bijna 21 miljoen euro duurder uit dan eerder begroot. Ook is er minimaal vier weken vertraging.
Dit meldt het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht aan Provinciale Staten over het project Vernieuwde Regionale Tramlijn. Eerder liet het provinciebestuur al weten dat de verwachting was dat de kosten op zouden lopen en dat de werkzaamheden langer zouden duren. Het college wijt de hogere kosten en de uitloop voor een groot deel aan de coronacrisis.

VERVANGENDE BUSSEN

Zo kan op de bouwplaats met minder mensen bij elkaar worden gewerkt. Ook de bestelde trams kunnen niet op tijd worden geleverd. De Spaanse fabriek lag een tijdlang stil zodat er in augustus hooguit 10 trams beschikbaar zijn. Dat hadden er minimaal 14 moeten zijn. De vervangende bussen zullen daarom ook na 21 augustus blijven rijden.
Niet alle extra kosten zijn terug te voeren op de coronacrisis. Zo is uit onderzoek gebleken dat er een damwand geplaatst moet worden ter versteviging van de trambaan in IJsselstein. Verder zijn bij een aantal haltes aanpassingen nodig om te zorgen dat de toegankelijkheid voor minder valide reizigers wordt verbeterd.
Het provinciebestuur wil daarnaast ook vijf trams bijkopen. Op die manier zou er altijd voldoende capaciteit zijn als er reparatie of renovatie nodig is.

EERDER TEKORT

Het extra benodigde bedrag wordt op 8 juli binnen de Provinciale Staten besproken. Eerder kwam het provinciebestuur ook al geld tekort. Dat ging om een bedrag van 16 miljoen euro. Provinciale Staten gingen toen met veel morren akkoord met het hogere bedrag.
In het project Vernieuwde Regionale Tramlijn wordt het hele tramtraject tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein aangepakt. Onder meer de rail wordt vernieuwd. Ook worden alle stations aangepakt omdat de nieuwe trams een lagere uitstap hebben dan de huidige trams. De nieuwe trams zijn van hetzelfde type als op de Uithoflijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.