RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Burgemeester Utrecht heeft vertrouwen in goed verloop protest, maar afgelasten is optie

UTRECHT - Burgemeester Van Zanen heeft goede hoop dat het racismeprotest van vanavond niet uit de hand loopt, zoals eerder deze week wel gebeurde in Amsterdam en Rotterdam. Maar als de coronaregels niet meer te handhaven zijn, zal hij de demonstratie zonder aarzelen beŽindigen. "Dat zal de-escalerend en vreedzaam gebeuren."

Ik heb vertrouwen dat deze organisator in staat is het in betere banen te leiden dan die in Amsterdam en Rotterdam."
Burgemeester Van Zanen

De burgemeester werd gisteravond in een online raadsvergadering aan de tand gevoeld door de lokale politiek. Ze willen vooral weten hoe het contact verloopt met Black Lives Matter, de organisator van het protest. "Uitstekend", zegt Van Zanen. "We leren van eerdere ervaringen van afgelopen dagen. Ik treed niet in details, maar heb vertrouwen dat het kan. Ik heb vertrouwen dat deze organisator in staat is het in betere banen te leiden dan die in Amsterdam en Rotterdam."


De demonstranten wilden aanvankelijk naar het Vredenburg, maar de gemeente verwees ze naar het Jaarbeursplein. Dat plein is groter, bovendien zijn er volgens burgemeester Van Zanen uitwijkmogelijkheden als het te vol wordt.

Bij eerdere demonstraties deze week zagen we dat het aantal deelnemers opeens snel kan oplopen."
Burgemeester Van Zanen

Het belangrijkste is dat demonstranten anderhalve meter afstand tot elkaar houden. Als ze dat niet doen, worden ze volgens Van Zanen in eerste instantie aangesproken door de organisatie. "Vervolgens door politie of toezichthouders. Waarna demonstranten de mogelijkheid krijgen dit te herstellen." Ook worden tekstkarren ingezet, waarmee gecommuniceerd kan worden met demonstranten.

De VVD vraagt zich af of de organisatie weet dat het bij grote drukte zomaar opeens afgelopen kan zijn. "Ja", zegt Van Zanen. "Het kan zijn dat ik moet optreden. Maar we gaan ervanuit dat mensen hebben gezien dat demonstreren van belang is. Dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Ńls ik het moet beŽindigen, zal dat de-escalerend en vreedzaam gebeuren."
Op veel plekken in de wereld zijn racismeprotesten. Directe aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die overleed toen hij werd gearresteerd door de politie. Het protest in Amsterdam maandag liep behoorlijk uit de hand: er kwamen te veel mensen naar de Dam waardoor mensen geen anderhalve meter afstand konden houden. Burgemeester Halsema besloot het protest niet vroegtijdig te beŽindigen. Dat gebeurde woensdag wel in Rotterdam, waar het ook te druk werd. Protesten in Groningen, Den Haag en Arnhem verliepen deze week wel ordentelijk.
Hoeveel mensen gaan naar de demonstratie op het Jaarbeursplein komen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden. Op Facebook hebben inmiddels tweeduizend mensen aangegeven dat ze gaan. Nog eens 3400 mensen zeggen interesse te hebben in het evenement. Mogelijk beslissen zij last minute wel of niet te gaan.

Burgemeester Van Zanen zegt dat het moeilijk is precies in te schatten hoe veel mensen komen. "Bij eerdere demonstraties deze week zagen we dat het aantal deelnemers opeens snel kan oplopen." De organisatie heeft gisteren mensen van buiten Utrecht opgeroepen niet te komen, om zo het aantal deelnemers enigszins te beperken.

De demonstratie begint vanavond om 18.30 uur. RTV Utrecht zendt het protest online uit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -