Hoeveelheid afval in Utrechtse parken ongekend

© VVD-raadslid Utrecht Martijn van Dalen
UTRECHT - Utrecht gaat de komende tijd de parken extra schoonmaken. Ook komen er extra afvalbakken, kliko's en persbakken bij de parken. Dat doet de gemeente na een oproep van de Utrechtse VVD en de Partij voor de Dieren.
De partijen constateerden de afgelopen dagen een puinhoop in diverse parken. Zo puilden de afvalbakken in het Máximapark regelmatig uit, met veel troep rond de bakken. Bij de Haarrijnseplas leek het wel 'Koningsdag', zo zei Anne Sasbrink van de PvdD. De reden voor al dat afval is dat de inwoners van de stad steeds vaker gebruik maken van ontspanningsmogelijkheden dicht bij huis. En dat heeft alles te maken van de beperkingen door de corona-crisis.
Wethouder Kees Diepeveen herkende het probleem. Hij beaamt dat de parken zoals het Máximapark zeer intensief gebruikt worden. "Deze mate van vervuiling hebben we nog niet eerder meegemaakt." De gemeente heeft wel degelijk extra schoonmaakrondes gemaakt, benadrukt de wethouder. "Maar de vervuiling was simpelweg niet bij te benen." Om de problemen te lijf te gaan komen er in en rond de parken binnenkort extra afvalbakken en kliko's.
Jan Wijmenga (ChristenUnie) kwam met de suggestie om stickers op de prullenbakken te plakken. "Op ondergrondse containers zit al een sticker, waar op staat dat je de gemeente moet bellen, als de afvalbak vol zit," redeneert Wijmenga. "Kunnen die stickers niet ook op de afvalbakken in de parken geplakt worden?" Wethouder Diepeveen nam die suggestie van harte over.
De wethouder signaleerde wel een probleem bij de Haarrijnseplas. Daar zijn niet alleen de gemeente maar ook het recreatieschap en het parkmanagement verantwoordelijk voor het opruimen van het afval in de openbare ruimte. Hij beloofde met die partijen in gesprek te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.