Eerste dienst 'nieuwe' kerk Meerkerk: 'Met kerst hopen we helemaal vol te zitten'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
MEERKERK - Jarenlang is er naar uitgekeken: een kerkdienst in de grote nieuwe kerk in Meerkerk. Zondag is het zover, al is het door corona natuurlijk wel anders dan gehoopt.
Voorzitter van de bouwcommissie Marcel van Leeuwen is opgelucht. "Ik ben blij dat het nu eindelijk zover is. We zijn jaren bezig geweest met vrijwilligers. We hebben het met veel plezier gedaan, maar je werkt er toch naartoe en het is leuk dat het een keer klaar is."
De uitbreiding van het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Meerkerk is klaar.
De uitbreiding van het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente Meerkerk is klaar. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
De verbouwing en uitbreiding van de kerk leeft in het dorp. "Negentig procent van de inwoners vindt het geweldig geworden, maar er zijn ook een aantal mensen dat moeite heeft met de moderne bouwstijl tegen het oude pand aan." Het grote verschil in bouwstijl was een eis van de Monumentencommissie. "Wij vinden zelf dat het goed geslaagd is", aldus van Leeuwen.

SKELETTEN

Twee jaar geleden startte de verbouwing van de Hervormde kerk in het dorp. Het gebouw moest worden uitgebreid omdat er vaak stoelen tekort kwamen bij de diensten. De wens om de kerk uit te bouwen is er al sinds 2004. Het was daarom een tegenvaller dat snel na de start van de bouw het werk alweer moest worden neergelegd. De vondst van skeletten zat de werkzaamheden dwars.
De bouw werd begin 2018 stilgelegd door de vondst van eeuwenoude skeletten.
De bouw werd begin 2018 stilgelegd door de vondst van eeuwenoude skeletten. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Bij een vondst van eeuwenoude skeletten moet er verplicht een archeologisch onderzoek gestart worden. Dat zorgde voor extra kosten en een vertraging van de verbouwing. Toch heeft voorzitter van de bouwcommissie Marcel van Leeuwen nog eind 2018 de hoop dat er een kerstviering zou zijn in 2019 in de vernieuwde kerk. Die wens is niet uitgekomen.

HERBEGRAFENIS

De skeletten die voor onderzoek uit de grond zijn gehaald, zijn vorig jaar zomer herbegraven. Het zorgde ervoor dat het bouwproces zeker een jaar vertraging opliep. Bij de speciale ceremonie waren tientallen inwoners van Meerkerk aanwezig. Hierna kon de uitbreiding van de kerk weer verder gaan.

AANGEPAST

Van Leeuwen: "De vondst van de skeletten was wel iets moois, maar het was wel heel vervelend voor het bouwplan wat we hadden. Als we de grond hadden moeten uitgraven voor het souterrain en dan al die skeletten eruit halen, dat had wel 7 ton kunnen kosten. Dat was geen optie." Daarom is na de vondst van de skeletten het bouwplan aangepast en het souterrain geschrapt.
Architect Anne Duizer loopt trots in het nieuwe kerkgebouw. Hij is een lange tijd niet in Meerkerk geweest en ziet nu het eindresultaat. "Het is mooi geworden, het klopt met zoals ik het bedacht had. De ruimte is heel licht geworden" zegt hij.
In de uitbouw van de kerk is veel glas gebruikt.
In de uitbouw van de kerk is veel glas gebruikt. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
In de uitbouw van de kerk is veel glas gebruikt. Glazen wanden maar ook in het plafond zit veel glas. "Wat ik mooi gelukt vind is dat het heel open is. Door de glazen wanden zit je midden in de omgeving." Door het glas in het dak van de kerk is vanuit de kerkzaal de kerktoren te zien.
De kerktoren is vanuit de kerkzaal te zien.
De kerktoren is vanuit de kerkzaal te zien. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Ook daar is de architect heel tevreden over. "Om dit te kunnen doen moesten we wel de eerste acht meter van de toren weghalen. Dat heeft nog wel een stevige discussie opgeleverd met rijksmonumentendienst en de gemeentelijke monumentendienst." Zij vonden dat een kerktoren op de grond hoorde te staan. "Maar we moesten hem weghalen anders, konden we deze uitbouw niet maken", vertelt Duizer.

DOOPDIENST

Komende zondag is op meerdere vlakken een bijzondere dienst. Het is de eerste dienst in de nieuwe kerk, maar met weinig bezoekers vanwege de coronamaatregelen. En dat terwijl het een volle dienst is met maar liefst drie kinderen die gedoopt worden. Chris Mijderwijk vertelt: "We hebben altijd gezegd: we bouwen de kerk voor de volgende generatie. Dat komt ook mooi tot uiting omdat er drie baby'tjes gedoopt worden.
Ook zijn er kinderen van groep drie en groep acht die een bijbel krijgen, zij zijn niet in de kerk aanwezig omdat dat niet mag vanwege de coronaregels.
Ook het dopen gaat op een speciale manier, vertelt Mijderwijk. "Er komen drie kommetjes te staan met doopwater. Als ik de doopformule heb uitgesproken zal de vader van het kindje het water over het hoofdje van het kind sprenkelen. Normaal doe je dat als predikant, dus dat is best wel bijzonder."

KERST 2020

Door de coronamaatregelen mogen er voorlopig maar dertig mensen samenkomen in de kerk. Om een dienst bij te wonen kunnen mensen een plek reserveren. "Om te voorkomen dat steeds dezelfde mensen een plek reserveren, gaan we zorgen dat iedereen een keer een dienst kan bijwonen in de kerk", zegt Marcel van Leeuwen. Digitaal kan er ook meegekeken worden. Er hangen nieuwe camera's en het is volgens van Leeuwen "super professioneel".
Niemand weet hoe lang de maatregelen vanwege het coronavirus gaan duren, maar Marcel van Leeuwen durft wel weer te dromen. "Aanstaande kerst hopen we dat we het gaan meemaken: dat de kerk helemaal vol zit. En dat we dan eigenlijk nog te klein zijn", besluit hij met een glimlach.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.