Lintjesregen nu op 3 juli en weer minder coronapatiënten op de ic's

© Tobias Bos
PROVINCIE UTRECHT - In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
In het kort:

- Consumentenvertrouwen vrijwel gelijk, wel meer mensen in bijstand
- 100e dag coronavirus in Nederland
- Burgemeester Van Zanen kijkt het racismeprotest in Utrecht met vertrouwen tegemoet
- Het liveblog van gisteren vind je hier

20.53 uur Demonstratie anti-racisme rustig verlopen

19.50 uur Kabinet steunt ov-bedrijven met 1,5 miljard euro

Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor openbaarvervoerbedrijven om ze de coronacrisis door te helpen, maakte het ministerie van Infrastructuur bekend. De ov-bedrijven zien hun inkomsten snel kelderen omdat veel minder mensen met de trein, bus, tram of metro reizen wegens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven de kosten doorlopen en blijven de coronamaatregelen zelfs om aanpassingen vragen waar extra kosten mee gepaard gaan.
Het kabinet hoopt 93 procent van de kosten van ov-bedrijven te dekken met het bedrag. Voorwaarde is dat bedrijven geen dividend uitkeren en geen bonussen verstrekken aan bestuurders.

18.30 uur Nog tot de zomervakantie coulance voor ouder met virusvrees

Ouders die hun kind nog niet naar school durven sturen, hoeven ook het staartje van het schooljaar niet te vrezen voor de leerplichtambtenaar. Ook al wijst alles er inmiddels op dat kinderen nauwelijks een aandeel hebben in de corona-epidemie, zegt onderwijsminister Arie Slob.
Basisschoolleerlingen gaan vanaf maandag weer de hele week naar school. Maar ouders die daarvoor nog terugschrikken, kunnen "zo'n beetje tot de zomervakantie" nog wel op coulance blijven rekenen. Scholen blijven proberen ouders gerust te stellen, en "we zien dat dat werkt", aldus Slob.

17.00 uur Weer minder coronapatiënten op de ic's

Het aantal coronapatiënten dat op de intensivecareafdelingen ligt, bedraagt inmiddels 97. Dat zijn er zestien minder dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

13.43 uur Nieuwe datum voor concert Bryan Ferry in tuin Paleis Soestdijk

13.20 uur Lintjesregen nu op 3 juli

Mensen die dit jaar een lintje toegekend kregen, ontvangen dat nu op vrijdag 3 juli. Dat meldt de Kanselarij der Nederlandse Orden. De ruim 3000 gedecoreerden krijgen hun onderscheiding niet opgespeld, maar overhandigd in een etui. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten met het dan geldende maximum aantal mensen.
Gemeenten die niet alle gedecoreerden en gasten tegelijk kunnen hebben, kunnen de uitreiking eventueel ook deels op 2 juli laten plaatshebben. De gelukkigen zijn wel al in april, voorafgaand aan Koningsdag, op de hoogte gebracht en in de Staatscourant verschenen, maar uitreiken was toen helemaal niet mogelijk wegens het coronavirus.
"Met de uitreiking op 3 juli wordt ook gehoor gegeven aan de wens van vele gedecoreerden om de versierselen snel te ontvangen", aldus de Kanselarij.

12.56 uur Minder hotelboekingen in eerste kwartaal

In de eerste drie maanden van dit jaar sliepen minder mensen in een hotel, op een camping of bij een andere toeristische overnachtingsplek in Nederland. Dat blijkt uit nieuwe CBS-cijfers.

12.01 uur CBS: Minder doden in week 21

In week 21 (18 mei t/m 24 mei) zijn iets minder mensen overleden dan gemiddeld. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van die sterfgevallen waren er 113 geregistreerd als Covid 19-patiënt.

11.30 uur Consumentenvertrouwen niet verder gedaald

Het consumentenvertrouwen is vorige maand niet verder gedaald. Aan het begin van mei was het consumentenvertrouwen -31, aan het eind van de maand -29. Dat blijkt uit een extra tussentijdse meting van het CBS.
Het bureau peilt bij het consumentenvertrouwen wat mensen vinden van de economie en hoe ze er zelf financieel voorstaan en of ze bereid zijn tot het doen grote aankopen. Vooral over dat laatste zijn consumenten in de tweede helft van mei iets minder negatief dan aan het begin van de maand.

11.03 uur Meer mensen in de bijstand

Sinds de uitbraak van de coronacrisis belanden steeds meer mensen in de bijstand. De instroom groeit in alle leeftijdsgroepen, maar het sterkst bij mensen onder de 35 jaar. Dat concludeert Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren van sociale diensten, op basis van een deel van de bijstandsgegevens van gemeenten.

08.48 uur 'Doorgaan demonstratie is ontzettend belangrijk'

Een protest op de Dam in Amsterdam afgelopen maandag leidde nog tot veel kritiek omdat mensen geen anderhalve meter afstand hielden. Demonstraties in andere steden liggen daarom onder een vergrootglas, maar vooralsnog verwacht dit D66-raadslid geen problemen voor vanavond.

08.35 uur Eerste versie coronadashboard online

De Rijksoverheid heeft het coronadashboard gelanceerd. Hierop staan de belangrijkste ontwikkelingen rondom de verspreiding van het coronavirus. Ook de regionale cijfers per Veiligheidsregio zijn op te vragen.
Te zien is onder meer het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames van de afgelopen dagen, het aantal opnames op de intensive cares en het aantal
positief geteste mensen per 100.000 Nederlanders.
Het gaat nog wel om een proefversie.

07.39 uur Grootste terugval gewerkte uren sinds 1996

In het eerste kwartaal is er 2,1 procent minder gewerkt dan in het kwartaal ervoor. Zo'n terugval kwam voor het laatst voor in 1996, meldt het CBS. De daling komt door de coronamaatregelen. De afname was het grootst bij uitzendbureaus en in de bedrijfstakken handel, vervoer en horeca. In de zakelijke dienstverlening en het openbaar bestuur werden juist meer uren gemaakt, meldt de NOS.

06.44 uur 'Helft van cafés en restaurants bleef dicht op 1 juni'

Bijna de helft van alle cafés en restaurants hielden op 1 juni hun zaak dicht. Dat concludeert ING op basis van het aantal pinbetalingen in de horecazaken, schrijft de NOS.
Dat er zo veel cafés en restaurants waren die afgelopen maandag nog gesloten waren, heeft allerlei redenen. Zo zijn er restaurants en cafés die nooit open zijn op maandag. "Daarnaast zijn er zaken die op locaties zitten waar nog nauwelijks klanten zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan eettentjes op universiteitscampussen of restaurants bij bedrijven waarvan al het personeel nog thuiswerkt", aldus consumenteneconoom Marten van Garderen van ING.

06.37 uur Meer hulpvragen armoedefonds vanwege corona

Vrijwel alle organisaties die zich inzetten voor de bestrijding van armoede in Nederland (90 procent) verwachten flink meer hulpverzoeken. Maar lang niet allemaal zijn ze daarop voorbereid. Dat meldt de Stichting Armoedefonds op basis van eigen onderzoek. Het fonds verwacht na de zomer "een golf van hulpvragen".
Vooral gezinnen, alleenstaanden met kinderen en zzp'ers kloppen nu aan voor hulp. Bijna de helft van de organisaties ziet sinds het begin van de coronacrisis in maart een toename van het aantal hulpverzoeken, gemiddeld 23 procent. "Lokale armoedeorganisaties in Nederland verwachten dat ze tussen de 25 en 50 miljoen euro nodig hebben om de noodzakelijke hulp te kunnen blijven verlenen", aldus een woordvoerster van het fonds.
"Wie het al moeilijk had, krijgt het nog moeilijker en nieuwe groepen die geen gebrek kenden, worden nu met te weinig inkomsten geconfronteerd", zegt ze. "We roepen iedereen op tijdig hulp te zoeken en financiële zorgen met een deskundige te delen. De eerste stap is om contact te zoeken met een lokale hulporganisatie."

06.12 uur Honderdste dag van coronacrisis in Nederland

Het is vandaag de honderdste dag dat Nederland met het coronavirus kampt. Op 27 februari werd het virus voor het eerst bij een Nederlander ontdekt. Inmiddels staat de teller op bijna 47.000 gevallen, waarvan ruim 3700 in de provincie Utrecht. Het werkelijke aantal patiënten ligt waarschijnlijk veel hoger omdat niet iedereen getest wordt.
Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt, heeft in Nederland bijna 6000 mensenlevens geëist, waarvan 415 in onze provincie. De eerste dode viel op 6 maart, dag 9 van de uitbraak. Het eerste sterfgeval in de provincie was medio maart: het ging om een 87-jarige vrouw uit Amersfoort.
Op 18 maart stond de teller al op meer dan 100 doden en op 29 maart kwam het dodental boven de 1000. Zes dagen later waren al meer dan 2000 mensen overleden aan het coronavirus en nog zes dagen later al ruim 3000 mensen. Met andere woorden: tussen 29 maart en 10 april vielen 2000 doden.
Vanaf half april zakte het tempo. Aanvankelijk ging dat met kleine stapjes: in acht dagen liep het dodental op van 3000 naar 4000. Tien dagen later, op 28 april, kwam het dodental boven de 5000 uit. Dit was dag 62 van de uitbraak. Gisteren, op dag 99 van de coronacrisis, stond het dodental net onder de 6000. In bijna twee maanden is het aantal doden even sterk gestegen als in bijna twee weken op het dieptepunt van de crisis.

05.45 uur Overheid overweegt staatssteun aan HEMA

De overheid zit aan tafel bij de gesprekken over de redding van HEMA. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol het kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover het FD.
De winkelketen zit financieel klem. De schuld van meer dan 750 miljoen euro is al jaren te hoog. De coronacrisis heeft de precaire situatie verergerd. HEMA heeft in Nederland 9500 mensen in dienst en telt 550 filialen verspreid over het land.

05.17 uur Utrecht maakt zich op voor racismeprotest

Burgemeester Van Zanen heeft vertrouwen in de organisatie van het racismeprotest in Utrecht vanavond. De gemeente houdt veel contact met het comité om te voorkomen dat de demonstratie uit de hand loopt, zoals eerder deze week gebeurde in Amsterdam en Rotterdam.
Er wordt een hoge opkomst verwacht: via Facebook zijn al meer mensen aangemeld dan het Jaarbeursplein onder de coronamaatregelen aankan. Als het echt te druk wordt kan de burgemeester de demonstratie nog afblazen.
Mensen van buiten Utrecht worden opgeroepen om niet naar de stad te komen. RTV Utrecht zendt het protest live uit via Facebook, internet en de lokale zender UStad.

05.04 uur Coronaproof rondleidingen door Zeist

Gilde Zeist hervat de rondleidingen door de stad, maar heeft vanwege het coronavirus wel beperkingen ingesteld. Vanavond leiden meerdere gidsen deelnemers die zich vooraf aanmelden naar 'het lage land van Zeist'. Later deze maand staan ook de begraafplaats Zeister Bosrust en buitenplaatsen als Hoog Beek & Royen en Molenbosch op de routekaart.
Per gids kunnen vijf mensen meelopen, zodat iedereen afstand kan houden en de excursie toch goed te volgen is. Mensen die samen een huishouden vormen hoeven onderling geen afstand te houden en tellen als één deelnemer. Na afloop is er geen koffie of thee.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.