Margreet op anderhalve meter: corona in de gevangenis

Margreet interviewt de directeur op gepaste afstand
Margreet interviewt de directeur op gepaste afstand © RTV Utrecht
NIEUWEGEIN - Anderhalf jaar geleden was Margreet een periode te gast in de Penitentiaire Inrichting - de mannengevangenis - in Nieuwegein. Nu gaat ze terug om te kijken hoe de coronacrisis het leven in deze gesloten mini-maatschapij veranderde.

CONTACT MET BUITENWERELD BEVROREN

"En veranderd is het", legt directeur Theo Venrooij uit. "Al voor Nederland 'op slot' ging, hebben wij de contacten met de buitenwereld bevroren. Dat betekende heftige ingrepen in het leven van de gedetineerden: geen bezoek en geef verlof."
De grootste nachtmerrie voor de gevangenisdirecteur uit Nieuwegein was het virus in zijn inrichting te krijgen: "we realiseerden ons dat de mannen die hier zitten het risico als het gaat om verspreiding niet waren. Die afdelingen moet je zien als grote gezinnen die samenleven. Het personeel, dát was het risico. Als ze dus ook maar een béétje klachten hadden was het advies: blijf thuis!"

GEEN BEZOEK

Ook de arbeidszalen zijn een tijd gesloten geweest, wat betekende dat gedetineerden weken lang met elkaar geïsoleerd op hun afdeling leefden. Een gedetineerde legt tijdens het videobellen uit dat dat een zware periode betekende: "Geen bezoek, geen verlof, geen werk. Sommige mannen werden heel agressief. Vooral het bezoek wordt heel erg gemist."
Coronaversoepelingen in een gevangenis kosten tijd. We moeten het behalve corona-veilig ook gevangenis-veilig maken.
Jos -- Afdelingshoofd PI Nieuwegein
De gedetineerde vertelt dat hij zich soms een beetje 'vergeten' voelt: "Minister Rutte praat over iedereen, behalve over de gevangenis. Wij zijn een soort bejaardentehuis. Daar mag nu bezoek. Dat willen wij ook.
Afdelingshoofd Jos herkent het verhaal. "Veel gedetineerden, maar ook collega's voelen zich soms een beetje vergeten", zegt hij, "maar versoepelingen in de gevangenis kosten gewoon tijd. We moeten zorgen dat het én corona-veilig is én gevangenis-veilig".
Toch waren al deze maanden niet alleen maar kommer en kwel. "Ik heb gedetineerden veel meer echt samen zien leven. Ze maakten kookgroepjes en hielpen elkaar als dat nodig was. Ik ben trots op hoe wij het met personeel en gedetineerden in de gespannen situatie toch gerooid hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.