Racisme en discriminatie dagelijkse kost in Utrecht: 'Genoeg is genoeg'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - "Dit speelt binnen mijn gemeenschap en we hebben er genoeg van." Vanavond is de demonstratie tegen racisme en discriminatie op het Jaarbeursplein in Utrecht. Organisator Leroy Lucas is daar blij mee. De demonstratie is hard nodig, vindt hij. "Mensen zijn ontevreden, boos en kwaad. Na de beelden van George Floyd zegt men: genoeg is genoeg, ook hier in Nederland."
Er worden vanavond honderden, zo niet duizenden mensen verwacht op het Jaarbeursplein. Willibrord de Graaf kijkt uit naar de demonstratie. Hij is voorzitter van Art. 1 Midden Nederland, een platform waar je onder meer terecht kunt voor meldingen van discriminatie. Het bureau geeft ook trainingen op bijvoorbeeld basisscholen over racisme en discriminatie.

MEN BESEFT: HIER IS MEER AAN DE HAND

"Vijf jaar geleden was dit misschien niet gebeurd." De Graaf doelt op de duizenden mensen die de hele week al op de been zijn bij allerlei demonstraties in het land. "Vroeger was het toch een thema dat werd afgehouden. Nu heeft men het er al langer over. Kijk maar naar de zwartepietendiscussie, of de racistische leuzen aan het adres van professionele voetballers. Men beseft: wacht eens, hier is meer aan de hand dan een paar toevalstreffers."
We horen slechts het topje van de ijsberg
Willibrord de Graaf
Art. 1 Midden Nederland krijgt elk jaar zo'n 370 meldingen binnen vanuit de provincie Utrecht. Die gaan met name over afkomst en kleur. "Maar vermenigvuldig dat getal rustig met tien. Wat wij horen is slechts het topje van de ijsberg. We willen dat iedereen zich meldt. Soms denken mensen dat het te veel werk is, maar doe het wel. Want de macht van het getal kan ook helpen om dit soort kwesties boven tafel te krijgen."
Willibrord de Graaf van Art. 1 Midden Nederland
Willibrord de Graaf van Art. 1 Midden Nederland © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

'JE MOET ONS GELOVEN'

Lucas heeft zelf meer dan eens te maken gehad met discriminatie. "Dan gaat het om een huis of een baan die ik niet krijg. Dat terwijl ik op tig banen solliciteer waar ik de papieren voor heb. Als je uit mijn gemeenschap komt, weet je dat dit al langere tijd een probleem is. We benoemen het niet alleen, er zijn ook genoeg rapporten die aangeven dat dit een probleem is. Kijk naar de Belastingdienst een paar weken geleden (die gaf toe etnisch te profileren, red.). Je moet ons geloven als we zeggen dat dit een probleem is."
Premier Mark Rutte heeft zich ook uitgesproken over discriminatie in ons land, maar volgens Lucas heeft hij het nog steeds niet begrepen. Rutte wilde tijdens een persconferentie namelijk niet spreken over institutioneel racisme.
Je moet met ons aan tafel, zodat wij kunnen zeggen wat goed en fout is
Leroy Lucas
Volgens Lucas is dat omdat hij bang is dat een meerderheid van het land zich op de tenen getrapt zou voelen. "Dan ben je ons nog steeds aan het marginaliseren om de grote massa te beschermen. Zo help je ons niet, we zitten in een crisis. En net als met corona, moet je ook hierin maatregelen nemen. Met ons aan tafel, zodat wij kunnen zeggen wat goed is en wat fout."
Willibrord de Graaf vertelt over de meldingen die hij binnen krijgt.
Leroy Lucas geeft voorbeelden van racisme.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.