RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Loopgraven of een kerkhof? Archeologen doen onderzoek bij Kasteel Amerongen

AMERONGEN - Op de Margaretha Turnorlaan (De Laan) bij Kasteel Amerongen gaat vandaag de eerste schop in de grond voor archeologische opgravingen. De archeologen hopen op resten van de voormalige Sint Pieterskerk of het bijbehorende kerkhof. Ze verwachten ook nog resten te zien van Duitse loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog.

"Die gaan we vrijwel zeker aantreffen", zegt projectleider Ivar Schute van archeologisch bureau RAAP. "Op luchtbeelden van de Britse luchtmacht RAF uit het einde van de oorlog is een heel loopgravensysteem te zien. De Duitsers hadden zich indertijd goed verschanst in het kasteel".

De opgraving is nodig, omdat de gemeente en Kasteel Amerongen de omgeving buiten de kasteelmuren onder handen willen nemen. Want van het ooit zo statige kasteelplein is weinig meer over; er staan nu vooral auto's. Het plein dat ooit toegang gaf tot de tuinen van het kasteel moet nu weer in ere hersteld worden.

Naast loopgraven en misschien een kerk, zou er best nog meer naar boven kunnen komen. Het gebied, zo tussen heuvelrug en rivier, was altijd al populair om te wonen. "Het is niet voor niets dat je aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug nu nog een lint van dorpen ziet", zegt Schute."Van Zeist tot aan Rhenen zit je precies tussen twee ecozones waar makkelijk verschillende dingen te halen vallen. Van hout en wild uit het bos, tot vissen uit de rivier. Het is dus ook een rijke archeologische strook. Dus wie weet wat we nog tegenkomen?"

De benodigde financiering voor de herinrichting van het plein is trouwens nog niet rond. Tegelijk met de opgraving start daarom een inzamelingsactie, die volgens het kasteel mooi aansluit bij de anderhalvemetersamenleving. GeÔnteresseerden kunnen vanaf vandaag precies 1.5 m≤ kasteelplein adopteren.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -