Basisscholen verheugen zich op volledige opening, maar hoe moet het met musicals en kampen?

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Na wekenlang alleen online lessen te verzorgen en sinds 11 mei een gedeeltelijke opening, mogen basisscholen vanaf morgen weer helemaal open. "We verheugen ons erop dat alle leerlingen weer op school zijn", zegt Judith Toering van de Piet Mondriaanschool in Abcoude. "We hebben nog vier weken te gaan, super dat je die met zijn allen kan afsluiten."
De Nieuwe Regentesseschool in Utrecht is er ook helemaal klaar voor, al kostte dat wel wat moeite. De PO-Raad heeft een nieuw protocol met coronamaatregelen voor basisscholen. "Die acht pagina's moet je toch weer even doorworstelen", zegt directeur Nartano Glijn.
Scholen moeten bijvoorbeeld looproutes aangeven, zorgen dat volwassenen 1,5 meter afstand kunnen houden en iedereen moet meerdere keren per dag zijn handen wassen. Toch zal de overgang voor veel scholen niet groot zijn, zegt Jan Heijman van De Horn in Wijk bij Duurstede. "Dat plan is niet zo ingewikkeld, in principe blijven de maatregelen die we al hebben genomen van kracht."
Toch zijn er dingen die wel veranderen. Zo mogen externe hulpverleners, zoals logopedisten en jeugdhulp, weer aan de slag op school. De Piet Mondriaanschool in Abcoude houdt daarom een logboek bij met de bezoekersregistratie. Directeur Toering: "Als er dan een besmetting is geconstateerd kunnen we een contactonderzoek instellen."
Het is te triviaal voor woorden, maar dat kom je in de praktijk tegen
Schooldirecteur Nartano Glijn over ouders die speelafspraken maken op het schoolplein
Ouders zijn nog niet welkom in de scholen: volgens de PO-Raad moeten die zo snel mogelijk weer van het schoolplein af zijn voor en na schooltijd. Bij de Nieuwe Regentesseschool merken ze al dat het vooral na schooltijd wel eens lastig is. Als kinderen met elkaar willen spelen, moet dat nog wel even afgesproken worden met de ouders. En dat doe je nou eenmaal op het schoolplein. "Het is te triviaal voor woorden, maar dat kom je in de praktijk tegen", zegt directeur Glijn.

GEEN KAMPEN, WEL MUSICALS

De scholen beginnen ook aan de laatste weken, die traditiegetrouw voor een deel van de leerlingen in het teken staan van schoolkampen, excursis en de musical van groep 8. De PO-raad adviseert 'dringend' om terughoudend te zijn met dat soort activiteiten.
In Abcoude hebben ze geluk: de Piet Mondriaanschool heeft een eigen theater. Verspreidt over de eerste twee dagen van juli wordt de musical opgevoerd, kinderen kunnen dan twee mensen uitnodigen. Ook wordt de musical opgenomen zodat die later kan worden teruggekeken. Een oplossing die meer scholen gebruiken.
Voor schoolkampen en excursies zoeken scholen dichter bij huis oplossingen. De Parkschool in Amersfoort heeft bijvoorbeeld twee dagen ingeruimd voor buitenactiviteiten zoals kanoën, barbecuen en grafitiworkshops. Door het traditionele schoolkamp ging al snel een streep, vertelt directeur Dillian Hos. "Dat is lastig voor te bereiden en ook de locatie had zelf al aangegeven dat ze ons niet konden ontvangen."

TOCH OP SCHOOLKAMP

De leerlingen van groep 8 van de De Horn in Wijk bij Duurstede gaan nog wél op kamp. Normaal gesproken gaat die trip naar Ameland, dat is dit jaar na twintig jaar anders.
Rechts directeur Jan Heijman van De Horn
Rechts directeur Jan Heijman van De Horn © Robert Jan Booij
Al lag dat niet aan directeur Jan Heijman. Na meerdere telefoontjes met het RIVM, de touringcaroperator, een onderwijsjurist en de kampeerboerderij dacht Heijman: dit komt goed. Volgens Heijman zag het RIVM geen probleem in een groepsreisje met kinderen onder 12 jaar, als de volwassenen maar afstand hielden.
Maar toen gooide de provincie Friesland roet in het eten met een verbod op schoolreisjes. "Ik zal niet zeggen wat ik toen zei", zegt directeur Heijman. Het schoolreisje moest namelijk doorgaan: "Kinderen vergeten dat de rest van hun leven niet meer. De rest van hun leven."
Met een staaltje, naar eigen zeggen, vliegensvlug nadenken wist de directeur met een alternatief op de proppen te komen. Groep 8 van De Horn gaat niet naar een Fries Waddeneiland, maar naar Texel, in Noord-Holland. Want in die provincie mogen schoolreisjes nog wel.
Nog een gelukje voor groep 8: ze vertrekken maandag, juist als alle andere kinderen weer in de schoolbanken zitten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.