Meer boa's mogen wapenstok dragen, maar selectie en training is nodig

© RTV Utrecht / Peter Huting
PROVINCIE UTRECHT - Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen voortaan een wapenstok krijgen. Als de burgemeester, politie en justitie het nodig vinden, krijgen ze die.
De boa's dringen al lange tijd aan op extra verdedigingsmiddelen. Afgelopen woensdag nog kwam een groep bij elkaar om te protesteren op Utrecht Centraal. Ze krijgen naar eigen zeggen steeds vaker te maken met agressie, en zien dat nog toenemen nu ze bijvoorbeeld ook coronamaatregelen moeten handhaven.
Buitengewoon opsporingsambtenaren die de wapenstok trekken, moeten achteraf wel rekenschap afleggen. Net als de politie. "Dat betekent als je je wapen gebruikt, of zelfs maar hebt getrokken, je er na afloop een verantwoordingsrapport over moet maken", aldus Grapperhaus. "En dat wordt ook verder getoetst. Dat is wat erbij hoort. Dat moet." Boa's die een wapen gaan dragen, moeten bovendien op termijn dezelfde selectie en training ondergaan als agenten. Sommige boa's zouden zich ook graag mogen wapenen met pepperspray, maar daaraan zitten volgens Grapperhaus meer haken en ogen.
Ruud Kuin van de Boa bond laat weten "heel blij te zijn. Dit is een grote stap voorwaarts". Hij is met name blij dat de beslissing nu duidelijk bij het lokale gezag komt te liggen, en dat voortaan van tevoren wordt gekeken of uitrusting met de wapenstok gewenst is.
De minister wil de nieuwe regels nog voor de zomer aan de Tweede Kamer voorleggen. Als Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn, kunnen de boa's ermee aan de slag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.