Man had drugslab in rijtjeshuis Eemnes: 'Ik werd gedwongen door de nachtapotheker'

© Caspar Huurdeman
EEMNES - Een inwoner van Eemnes die de harddrug MDMA produceerde in de keuken van zijn rijtjeshuis, zegt dat hij daartoe werd gedwongen door een dealer die zich 'de nachtapotheker' noemt. Nadat hij tijdens politieverhoren steeds had gezegen, kwam hij vandaag in de rechtbank met die verklaring.
De politie deed op 27 februari een inval in het rijtjeshuis aan de Veldweg in Eemnes, na meldingen van omwonenden die het verdacht vonden dat sommige ramen met kranten waren dichtgeplakt. Bij de inval werd 840 gram MDMA in kristalvorm gevonden. Daarnaast werden ketels, branders, maatbekers en de nodige chemicaliën gevonden voor de productie van de harddrug.
Het is gelukt gab. We gaan kkkk-knallen. We moeten knallen jongen, ik heb geld nodig.
Verdachte in appje over geslaagde drugsbereiding.

BLOEDNERVEUS

Tijdens de inval kwam de 35-jarige bewoner net aangereden en werd hij opgepakt. In de rechtbank zat Kenny van S. te trillen van de zenuwen. Hij vertelde dat hij een schuld van 750 euro had bij zijn cocaïnedealer. Deze nachtapotheker zou de drugsschuld bewust hebben laten oplopen om hem in zijn greep te krijgen. Om hem te dwingen zijn huis beschikbaar te stellen voor de bereiding van MDMA, zou de dealer dreigend een foto van een pistool hebben laten zien, dat hij had gekocht om met iemand af te rekenen die hem had bedonderd.
Zelf zou Kenny niet actief met de nachtapotheker hebben meegewerkt aan de productie. In ruil voor het aan de kook brengen van een pan water kreeg hij weleens een extra snuifje cocaine, zegt zijn advocaat. Volgens hem is zijn cliënt een naïeve man die misbruik van zich liet maken. Hij zou er ook niets aan hebben verdiend, omdat het pas op de dag van de inval voor het eerst zou zijn gelukt om volgens recept MDMA te bereiden.
Het huis na de inval.
Het huis na de inval. © Caspar Huurdeman

GEVAAR VOOR DE OMGEVING

De officier van justitie gelooft weinig van het verhaal van de verdachte. Uit appgesprekken tussen Kenny en zijn cokedealer blijkt dat hij een veel actievere rol speelde dan hij de rechtbank wil doen geloven. Zo bestelt hij ingredienten en wordt gemoedelijk besproken hoe het gaat met de bereiding. Hij krijgt een standje van de nachtapotheker als hij de productie verknalt, omdat hij onder invloed is van cocaine. Ook vraagt hij aan de nachtapotheker wanneer hij eindelijk zijn geld krijgt. Bovendien zit zijn dna op de vaten en jerrycans.
Volgens het OM was het drugslab een gevaar voor de omgeving, omdat er makkelijk brand had kunnen uitbreken. Hij eiste daarom negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De verdachte is al jaren verslaafd en daar ligt volgens het OM de bron van zijn problemen. De man is eerder veroordeeld, omdat hij een hennepkwekerij in huis had.

VOORWAARDEN

De reclassering adviseert dat Kenny zich in een kliniek laat behandelen voor zijn verslaving en psychische problemen. Omdat hij makkelijk beïnvloedbaar is, zou hij daarna beschermd moeten wonen. Daar is de verdachte het zelf ook wel mee eens. Hij wil na zijn straf een normaal leven zonder drugs opbouwen met zijn vriendin en kind.
De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.